Sorodne objave

 

V Ljubljani smo včeraj, 4. oktobra 2015, slovesno obeležili 25. obletnico Manevrske strukture narodne zaščite in prvega Republiškega štaba Teritorialne obrambe.

Že zgodaj popoldne sta tako Policija kot Slovenska vojska na Novem trgu postavili na ogled svojo opremo. Obiskovalci so videli kombi, ki je pravzaprav mobilna policijska postaja, in kombi, ki ga uporabljajo policisti v okviru nalog za varovanje državne meje, t. i. schengen bus. Tam so bili tudi pripadniki Posebne policijske enote in Specialne enote, vsak s svojo opremo, slednji so na primer predstavili tudi robota za varno uničevanje eksplozivnih teles.

Zanimanja so bili deležni tudi policist motorist in policistka kolesarka ter policisti kriminalisti. Največ obiskovalcev pa sta imela policijska konja, medtem ko so neposredni stik s policijskima psoma imeli le redki pogumneži. Popoldansko dogajanje na Novem trgu sta popestrila koncert Policijskega orkestra ter šov program Orkestra Slovenske vojske in Garde Slovenske vojske.

 X3A1974

Drugo prizorišče dogajanja je bil atrij Mestne hiše, kjer sta ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in ministrica za obrambo Andreja Katič odprli razstavo ob 25. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite. Gre za skupno razstavo Muzeja slovenske policije in Vojaškega muzeja Slovenske vojske, po kateri sta zbrane popeljala predstavnika obeh muzejev. Program je obogatil kvartet Policijskega orkestra. Razstava je še danes na ogled v Mestni hiši, nato bo po programu eno leto gostovala po Sloveniji.

Ob tej priložnosti je Györkös Žnidarjeva v nagovoru dejala, da je ta razstava le košček pomembnega dela slovenske narodne zgodovine, "ki je prežeta s požrtvovalnimi dejanji posameznikov. Verjetno bi bilo še tisoč dodatnih fotografij premalo, da bi ujeli vse pomembne trenutke, težke odločitve in pogumna dejanja izpred 25 let, ki so gradila našo nacionalno zavest ter temelje dveh pomembnih varnostnih struktur - Policije in Slovenske vojske.

Vsak zgodovinski trenutek je lahko ogledalo naše prihodnosti, saj prihodnost najbolj oblikujejo prav pretekle izkušnje. Zato vsak tak dogodek, kot je današnji, prispeva k prenosu kolektivnega spomina na nove generacije, pa tudi vrednot, ki so nas nekoč združevale ter vzgajale v enotnosti in solidarnosti – dveh ključnih nosilcih razvoja in družbenega napredka.

Eden najbolj pomembnih motivov za nastanek Manevrske strukture narodne zaščite se je ohranil vse do danes – tj. skrb za dobrobit celotne družbe in njenih posameznikov."

Ministrica je poudarila pomembnost boja za samostojno in demokratično državo, pri katerem je imela in še vedno ima pomembno vlogo tudi policija, saj ima varnost neposreden vpliv na kakovost življenj vseh nas. Delo policije je treba spoštovati in ji zagotavljati ustrezne pogoje za njeno delo, če želimo tudi v prihodnje imeti policijo, ki temelji na demokratičnih vrednotah, varuje človekove pravice in dostojanstvo ter nam zagotavlja varno življenjsko okolje.

"V enem najbolj negotovih obdobij naše zgodovine, v času, ko se marsikdo ni upal niti opredeliti do vprašanja slovenske samostojnosti, ste se vi brezkompromisno borili za tisto, v kar ste iskreno verjeli. Bili ste vizionarji in revolucionarji, brez katerih danes ne bi imeli lastne države. Vaša dejanja ne smejo biti nikoli pozabljena. Zato tudi iskrena hvala vsem, ki se trudite – tudi z dogodki, kot je današnji – ta zgodovinski spomin ohraniti," je zaključila ministrica.

25letMSNZ-38

Osrednja proslava z naslovom 25 let združeni v obrambi suverenosti Republike Slovenije pa je bila v Križankah. Zbrane v nabito polni dvorani je nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. Program so spremljali najvišji predstavniki države, organizatorji in drugi pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite, poveljniki in člani štabov Teritorialne obrambe leta 1990, predstavniki občin, ki leta 1990 niso oddale orožja, predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo, predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever ter predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in Policije in predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske.

25letMSNZ 42

Ob plapolanju praporjev so v kulturno-umetniškem programu nastopili Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Moški pevski zbor Kraški dom Repentabor, Vokalni ansambel Reunion, pevka Eva Černe, koreograf Miha Krušič s plesalci in igralec Daniel Malalan kot povezovalec.

Slovesnosti v počastitev te visoke obletnice sta organizirala Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve in Policijo, z Ministrstvom za obrambo in Slovensko vojsko ter pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana.

Video posnetek odprtja razstave in osrednje proslave si lahko ogledate na YouTube kanalu pod naslovom Slovesnost ob 25. obletnici Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) (4. 10. 2015) ali tukaj.