Sorodne objave

 

Vozniki, med velikonočnimi prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni. Ob morebitnih zastojih vozite strpno, na pot se odpravite pravočasno in spočiti. Pozorni bodite tudi na voznike motornih koles, kolesarje in pešce, ki jih bo toplejše vreme v večjem številu privabilo na ceste.

Pričakujemo, da bo promet med prazniki zgoščen predvsem na pomembnejših tranzitnih poteh proti turističnim krajem in v smeri proti Hrvaški in nazaj. Možni so tudi zastoji, zlasti na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela, pred cestninskimi postajami in ob morebitnih prometnih nesrečah.

V teh dneh bodo na nekaterih večjih mejnih prehodih tudi daljše kolone in zato tudi daljše čakalne dobe za prestop meje. Potnikom zato priporočamo, naj raje uporabijo manj obremenjene mejne prehode.

Poleg tega bo lepše in toplejše vreme na ceste privabilo več voznikov motornih koles in koles z motorjem, kolesarjev in pešcev. Ne spreglejte jih!

V takšnih okoliščinah vozniki zelo pogosto precenijo svoje sposobnosti in sposobnosti vozil, policisti pa ugotavljamo agresivno vožnjo in številne prekoračitve hitrosti, posledica katerih je poslabšanje prometne varnosti (več prometnih nesreč, umrlih in poškodovanih).


Vsem udeležencem v cestnem prometu zato svetujemo:

  • Prilagodite hitrost svoje vožnje razmeram na cesti.
  • Vozite na zadostni varnostni razdalji.
  • Pri vožnji bodite zbrani in strpni.
  • Dosledno spoštujte prometne predpise in druge udeležence v cestnem prometu.
  • Na pot se odpravite spočiti in z ustrezno opremljenimi vozili.


V skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji naj opozorimo na omejitev prometa tovornih vozil, ki velja tudi v petek, 2. aprila 2010, pred veliko nočjo, in sicer od 14. do 21. ure.

Z upoštevanjem teh priporočil lahko vsak udeleženec cestnega prometa največ stori za lastno varnost in varnost drugih udeležencev.


Zvočni posnetek izjave Ivana Kapuna, vodje Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije (mp3) 


***

Previdno tudi pri ravnanju s pirotehniko in pokanju z možnarji ali karbidom!

Da bi velikonočni prazniki minili brez poškodb, opozarjamo tudi na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki, katerih uporaba se običajno poveča ravno med prazniki. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Opozarjamo, da od leta 2008 velja novi Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki prepoveduje prodajo, posest in uporabo ognjemetnih izdelkov kategorije 2. in 3., katerih glavni učinek je pok (najpogosteje so to petarde najrazličnejših oblik in moči). Policisti bodo dosledno ukrepali proti vsem, ki bodo kršili določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov.

Posebej želimo opozoriti na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti preizkušene in žigosane možnarje ter certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Pri tem pa je treba upoštevati, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi.

 

pŽelimo vam lepe in varne praznike!