Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Marjan Fank je danes obiskal območje Brežic, kjer se je srečal s pripadniki Posebne policijske enote in ostalimi policisti, ki že dva tedna delajo v izredno težkih pogojih. Obenem je skupaj z nemško veleposlanico dr. Anno Elisabeth Prinz pozdravil tudi nemške policiste, ki so prišli v Slovenijo, da bi pomagali slovenskim enotam pri delu z migranti.

IMG 20151028 161130

Fank je danes na terenu obiskal pripadnike posebne policijske enote.


Policisti posebnih policijskih enot so te dni izpostavljeni izredno težkim delovnim razmeram, varnostno zahtevnim situacijam, pogosto tudi dežju in nizkim temperaturam, po drugi strani pa tudi različnim situacijam in človeškim zgodbam, ki se jih dotaknejo. Ob srečanju z njimi se jim je Fank zahvalil za njihov prispevek, za izjemno predano delo, ter jim izrazil vso podporo. Zagotovil jim je, da jim bo vsaka nadura poplačana in da bo osebno stal za tem zagotovilom.

IMG 20151028 160701

Kot je še poudaril, bi si želel napovedati, da bodo kmalu razbremenjeni, a žal to ni mogoče. "Vsi delamo po svojih najboljših močeh, vsak na svojem področju, in vsi si želimo, da bi se situacija čim prej izboljšala in da bi se lahko vsi skupaj vrnili k svojemu ustaljenemu in bolj umirjenemu načinu življenja, predvsem pa k svojim družinam in prijateljem, ki so v teh dneh žal bolj kot ne odrinjeni na stran."

Ko je generalni direktor policiste povprašal, ali lahko zanje še kar koli stori, so v svojem skromnem in požrtvovalnem slogu dejali, da stvari tečejo in da "moramo enostavno zdržati skupaj in do konca."

IMG 0131

Na Obrežju je generalni direktor policije pozdravil nemške policiste, ki bodo kmalu začeli z delom v Sloveniji.


Nemški policisti bodo z delom začeli kmalu po uvodni pripravi, ko se bodo seznanili s pooblastili in nalogami. Tuji policisti bodo opravljali naslednje naloge:

  • vzdrževanje javnega reda in miru
  • pomoč pri obvladovanju, usmerjanju in zadrževanju večjih skupin migrantov pri prehajanju meje in pomoč pri nadaljnjih postopkih z migranti
  • sodelovanje pri drugih aktivnostih oziroma nalogah policije, kot so blokade območja, drugi nepredvidljivi dogodki
  • preprečevanje kaznivih dejanj

Na današnjem srečanju sta bila prisotna tudi predstavnika avstrijske policije. V Sloveniji namreč že od 13. oktobra opravlja naloge tudi osem avstrijskih policistov, v pomoč slovenskim kolegom pa bodo kmalu prišli tudi policisti iz nekaterih drugih držav.

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar je namreč ministre držav članic Evropske unije tudi na podlagi političnega dogovora, sprejetega 25. oktobra 2015 v Bruslju, zaprosila za napotitev policistov v pomoč Sloveniji pri obvladovanju migracij. Gre za obliko medsebojnega policijskega sodelovanja, ki poteka na podlagi Sklepa Sveta (2008/615/PNZ, z dne 23. junija 2008) o poglobitvi čezmejnega sodelovanja, zlasti na področju boja proti terorizmu in čezmejnemu kriminalu. IMG 0136

Pozivu Slovenije so se že odzvale in napovedale napotitev svojih policistov Češka, Italija, Slovaška in Madžarska. S temi državami že poteka intenzivno usklajevanje o medsebojnem sodelovanju. Odzvale so se tudi že Litva, Francija, Estonija in Španija, s katerimi pa še potekajo dogovori o obliki pomoči. Gostujoči policisti bodo večji del nalog opravljali na območju policijskih uprav Maribor in Novo mesto, kjer je pritok migrantov največji.

IMG 0146

Kdaj natanko se bodo slovenskim policistom pridružili še kolegi iz drugih držav, je težko napovedati, v nekaj dneh pa bi lahko v Slovenijo prišli policisti iz Madžarske in Slovaške.

Nemški in avstrijski policisti kot tudi policisti iz drugih držav, ki bodo prispeli v Slovenijo, bodo pooblastila lahko izvajali le pod vodstvom in praviloma ob prisotnosti slovenskih policistov, pri tem pa jih bo zavezovala slovenska zakonodaja.

IMG 0165

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi