Sorodne objave

 

V Letalski policijski enoti v okviru humanitarnih nalog opravljamo tudi prevoze novorojenčkov v inkubatorjih. Na leto jih prepeljemo med 30 in 40, skoraj vsak teden enega. Ocenjujemo, da je bilo s policijskimi helikopterji v treh desetletjih tako prepeljanih že okoli 700 nedonošenčkov. Najstarejši, ki je bil kot dojenček v inkubatorju prepeljan s policijskim helikopterjem, je tako danes star več kot 30 let, najmlajši pa samo nekaj dni.

Vse, ki so bili v Sloveniji v vseh teh letih kot novorojenčki v inkubatorju v bolnišnico prepeljani s "policijsko štorkljo", vabimo na družabno srečanje, ki bo v soboto, 8. maja 2010, v Letalski policijski enoti.

lpe_inkubator Vabljeni tako že odrasli kot še otroci, ki so kot dojenčki leteli v inkubatorju, ter njihovi starši ali sorodniki!

Zaradi boljše organizacije srečanja "letečih novorojenčkov" prosimo, da nam svojo udeležbo potrdite na e-naslov:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

ali po navadni pošti na naslov Letalske policijske enote:

Zgornji Brnik 130 p, 4210 Brnik.


Sporočite prosim svoje ime in priimek, starost in kraj, iz katerega prihajate, ter število vaših spremljevalcev. Zaželeno je, da dopišete tudi par vrstic o tem, kdaj in od kod ste bili vi ali vaši otroci prepeljani v inkubatorju in s helikopterjem.


Program srečanja:

Začetek v hangarju Letalske policijske enote v soboto, 8. maja 2010, ob 11. uri.

Udeležence bomo pozdravili, pogostili, jim predstavili naše delo in helikopterje ter pokazali inkubatorje, s katerimi nedonošenčke prevažamo še danes. Srečali se bodo lahko s policijskimi posadkami in zdravniško ekipo, se tudi medsebojno spoznali ter delili svoje izkušnje s helikopterskim prevozom. Prepričani smo, da bomo skupaj preživeli prijetne trenutke, obenem pa javnost seznanili s pomembnim segmentom dela, ki ga opravljamo v Letalski policijski enoti.


Vabljeni!

Letalska policijska enota

 Policijski helikopter že 30 let v vlogi štorklje - informacija z novinarske konference

IMG 0232

Policijskih helikopterjev ne uporabljamo le za urejanje cestnega prometa, zasledovanje storilcev kaznivih dejanj, nadzor državne meje, ampak tudi za reševanju življenj. Manevrske sposobnosti helikopterjev omogočajo namreč hiter in neposreden dostop na kraj dogajanja, prevoz ljudi, opreme, pregled nad prostorom, tako da so nepogrešljivi pri različnih humanitarnih nalogah, kot so reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč, prevozi bolnikov in ponesrečencev.

Nešteto je primerov, ko so lahko helikopterji učinkovito priskočili na pomoč in rešili dragoceno življenje ali preprečili hujše posledice. Gre za izjemno humanitarno delo, ki ga posadke in posamezniki včasih opravljajo tudi v okoliščinah, ki so izjemno nevarne in na meji izvedljivega. Med humanitarnimi nalogami, ki jih opravlja Letalska policijska enota, pa so tudi v javnosti manj znani, a nič manj zahtevni helikopterski prevozi dojenčkov v inkubatorju.

inkubator1

IMG 6241Helikopterji slovenske policije inkubatorje prevažajo že vse od leta 1979. Prvi prevozi dojenčkov z inkubatorjem namreč sovpadajo s pridobitvijo helikopterjev Agusta A 109 inAgusta Bell AB 212 v tem letu. Za uspešen prevoz je bilo treba za helikopter AB 212 izdelati posebno konzolo za inkubator, ki so jo tehniki letalci pred letom namestili in zavarovali v helikopterju. Tudi za helikopter A 109 je leta 1986, ob namenski preureditvi helikopterja za medicinske namene, policija poleg opreme za vzdrževanje življenjskih funkcij kupila še inkubator z opremo.

Za dobro delovanje inkubatorja in njegov priklop na helikopter je poskrbelo medicinsko osebje, ki je spremljalo dojenčke. Na samem začetku prevozov so morali premostiti tudi nekatere tehnične ovire, ki jih je povzročala specifična električna napeljava v helikopterjih. Za miren in varen let "policijske štorklje" pa so skrbeli piloti, ki so še posebej skrbno presojali vreme in se izogibali vremensko neugodnim območjem.

IMG 6243

Inkubator za nedonošenčke v policijskem helikopterju