Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci na Policijski upravi Nova Gorica sta predstavnika Generalne policijske uprave in PU Nova Gorica podrobneje opisala rezultate nedavno uspešno zaključene preiskave kriminalne združbe, ki se je na območju Nove Gorice in okolice ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog. Obenem sta predstavila tudi širšo problematiko prepovedanih drog v Sloveniji.

Vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Nova Gorica Milovan Ipavec je povedal, da so bili kriminalisti že nekaj časa pozorni na 37-letnega moškega in njegovo 41-letno partnerko iz Nove Gorice, ki sta - najpogosteje na svojem domu v enem izmed novogoriških blokov - preprodajala prepovedani drogi heroin in kokain, in sicer odjemalcem iz Nove Gorice in Italije. Ugotovili so še, da je eden izmed njunih italijanskih kupcev drogo izročil 30-letnemu Italijanu, ki je nato v Italiji zaradi zaužitja heroina v kombinaciji z alkoholom umrl. Po ugotovitvah kriminalistov sta se osumljenca s prepovedanimi drogami "oskrbovala" pri 38-letnem Novogoričanu, ki ga je policija sicer že obravnavala zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog. Drogo naj bi kupovala tudi pri 30-letnem Ljubljančanu, ta pa pri 27-letnem moškem, prav tako iz Ljubljane. Za slednjega so kriminalisti ugotovili, da je že nekaj časa uporabljal identiteto druge osebe, saj je za njim razpisana tiralica.


foto tk20032009
Na konferenci so sodelovali (z leve):
predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija,
vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Nova Gorica Milovan Ipavec in
tiskovni predstavnik PU Nova Gorica Dean Božnik.


Izjava vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Nova Gorica Milovana Ipavca (mp3)  

Izjava predstavnika policije za odnose z javnostmi na področju kriminalitete Draga Menegalije (mp3)  

 

Pri hišnih preiskavah so kriminalisti zasegli 306,5 gramov heroina, 316,6 gramov kokaina, 1.445 gramov konoplje, 557 tablet ekstazi, 256 tablet Subotex in večjo količino gobic - Psylocibin, in sicer 41,1 gramov posušenih in večjo količino tovrstnih rastočih gob. Našli in zasegli so tudi različne pripomočke, ki se uporabljajo za preprodajo prepovedanih drog.

Povprečne cene prepovedanih droh na trgu so naslednje:

  • heroin: 16.000 evrov za 1 kg, 2.000 evrov za 100 g, 30 evrov za 1 g
  • kokain: 30.000 - 35.000 evrov za 1 kg, 3.500 evrov za 100 g, 40 - 60 evrov za 1 g
  • hašiš: 3.000 - 4.000 evrov za 1 kg, 600 - 700 evrov za 100 g, 10 evrov za 1 g
  • canabis: 1.200 - 1.400 evrov za 1 kg
  • canabis - skank: 2.500 - 3.500 evrov za 1 kg
  • ecstasy: 3,5 do 8, 0 evrov za 1 tabletko 


Kriminalisti so 13. marca 2009 vsem petim osumljencem odvzeli prostost, jih pridržali in jih istega dne zvečer s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (po 1. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika) privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zoper štiri osebe odredil pripor, zoper enega pa hišni pripor.

Delo novogoriških kriminalistov v zvezi s preiskovanjem kriminalne združbe je od začetka usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v novi Gorici, pri preiskavi pa so kriminalisti sodelovali tudi z italijanskimi varnostnimi organi.

 

Policija uspešnejša na področju prepovedanih drog v letu 2008

Število vseh obravnavanih kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog se je povečalo s 1.612 na 1.681 ali za 4,3 %, kar odraža večjo intenzivnost dela policije na tem področju.

"Danes predstavljena zadeva je primer uspešnega dela policije zoper storilce, ki so s prepovedanimi drogami oskrbovali svoje odjemalce na manjšem, lokalnem območju. Dejstvo, da storilci niso več na prostosti in ne nadaljujejo z izvrševanjem kaznivih dejanj, zagotovo vpliva na občutek varnosti ljudi, ki v tem okolju prebivajo," je poudaril predstavnik policije za odnose z javnostmi na področju kriminalitete Drago Menegalija.

Kot je dejal, je policija leta 2008 zaključila nekatere dlje časa trajajoče operacije proti mednarodnim kriminalnim združbam, ki so zahtevale precejšnje angažiranje policistov in sodelovanje s tujimi varnostnimi organi.

Slovenska policija je na primer vodila preiskavo mednarodne kriminalne združbe in nato v Sloveniji zasegla 98 ton anhidrida ocetne kisline (tj. predhodne sestavine za proizvodnjo heroina), ki ga je mednarodna kriminalna združba tihotapila s Češke v Turčijo. Gre za največji zaseg predhodnih sestavin za proizvodnjo prepovedanih drog na svetu.

Poleg tega so policisti skupaj s cariniki na mejnih prehodih v zadnjem obdobju zasegli več heroina, marihuane, kokaina in metadona ter približno enako količino ekstazija in amfetamina. V primerjavi s prejšnjim letom so več prepovedanih drog zasegli tudi v notranjosti države.

Policija je poleg tega obravnavala še 3.063 prekrškov s področja prepovedanih drog.

Zaradi domnevne zastrupitve s prepovedanimi drogami je po podatkih policije umrlo 24 (28) ljudi.

Podatki o zaseženih količinah prepovedanih drog in o podanih kazenskih ovadbah za kazniva dejanja zlorabe prepovedanih drog iz lanskega leta kažejo, da je bila policija na tem področju uspešnejša kot v letu 2007.

Na področju tihotapljenja drog je čedalje aktualnejša osrednja balkanska pot, ki vodi čez Slovenijo in po kateri mednarodne kriminalne združbe tihotapijo najrazličnejšo blago (drogo, orožje, eksploziv, ljudi, visoko obdavčljivo blago ...). Pri tem uporabljajo najrazličnejše metode, med drugim tihotapljenje čez "zeleno mejo" s pomočjo prirejenih oz. ponarejenih listin ter s skrivanjem predmetov v prirejene bunkerje in votle dele vozil.

Največ heroina v Evropo prihaja iz Afganistana, kjer skupine organiziranega kriminala obvladujejo njegovo proizvodnjo, ki se večinoma odvija v območjih z omejenim vladnim nadzorom. Pomembno vlogo v trgovini s heroinom na poti do Evropske unije imajo turške organizirane kriminalne združbe, ki delujejo na območju med državami pridelovalkami opija in državami porabnicami v Evropi ter imajo v teh državah vzpostavljene pomembne stike. Heroin se večinoma še vedno transportira po različnih vejah balkanskih poti, precej preko severne črnomorske poti, ki postaja čedalje pomembnejša.

Največja država proizvajalka koke na svetu je Kolumbija, večja je tudi Peru. Kokain, proizveden v tej regiji, je namenjen večinoma v ZDA in Zahodno Evropo, ki sta tudi največji trg za kokain. Približno polovico zasegov kokaina v Evropi opravi Španija, sledita ji Nizozemska in Portugalska. Vse naštete države so vstopna točka kokaina v EU. Tihotapske poti kokaina v Evropo pa potekajo tudi preko Afrike, predvsem čez Sierro Leone, Nigerijo, Južnoafriško republiko, Liberijo, Slonokoščeno obalo itd. 

 

TABELA: Zloraba prepovedanih drog (število kaznivih dejanj), zasežene prepovedane droge, število obravnavanih prekrškov s področja prepovedanih drog