Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Marjan Fank se je včeraj, 30. novembra 2015, kot slavnostni govornik udeležil osrednje slovesnosti v počastitev spominskega dneva Združenja Sever in 26. obletnice akcije Sever, ki je potekala v Kulturnem domu Zreče. Pred slovesnostjo so policijski veterani pripravili sprejem za ranjene policiste in za svojce padlih policistov v vojni 1991.

Spominski dan Zveze policijskih veteranskih društev Sever je 1. december, saj so organi za notranje zadeve in milica s pomočjo drugih akterjev pred 26 leti, 1. decembra 1989, uspešno preprečili t. i. miting resnice, ki so ga v Ljubljani želeli prirediti pripadniki jugoslovanskega centralizma. Na ta način so preprečili načrtovano ustvarjanje izrednih razmer in posredno zavarovali porajajoče se demokratične procese v Sloveniji, ki so nazadnje pripeljali do demokratičnih volitev ter nastanka nove in neodvisne države. 

0078

Kot je ob tej priložnosti poudaril generalni direktor policije Marjan Fank, lahko zato upravičeno rečemo, da je prav tedanja slovenska milica utrla pot v samostojnost Slovenije, leta 1991 pa v oboroženih spopadih tudi fizično ubranila interese slovenskega naroda. Te njene vloge in pa poguma in požrtvovalnosti njenih pripadnikov ne smemo nikoli pozabiti, in zato je po njegovih besedah dejavnost Združenja Sever neprecenljiva, saj si združenje prizadeva za ohranjanje spomina na takratne aktivnosti in za prenašanje tega spomina tudi na mlajše generacije.

Izpostavil je, da sta pomen in vrednost akcije Sever ravno v izjemni notranji enotnosti, odlični organiziranosti, dobrem poznavanju terena in visoki strokovni usposobljenosti takratne slovenske policije, izjemno pomembno pa je bilo tudi tesno sodelovanje s civilnim prebivalstvom in zaupanje med ljudmi, ki ga je slovenska policija vedno uživala in ki ga danes ne smemo zapraviti, ampak ga moramo vzdrževati z vsakodnevnim predanim in strokovnim delom. Vendar pa ta naloga v obdobju aktualnih intenzivnih družbenopolitičnih sprememb nikakor ni lahka, je opozoril in nazadnje še pohvalil vse policistke in policiste, saj gre predvsem njim zahvala, da - čeprav s skrajnimi napori - obvladujemo množični pritok migrantov in da to ne vpliva na varnost naših državljanov.

0125

Prejemnica zlatega znaka Združenja Sever mag. Tatjana Bobnar

 

Na slovesnosti so tudi podelili najvišja priznanja Združenja Sever za leto 2015 tistim, ki so s svojim dolgoletnim prizadevnim in požrtvovalnim delom, s svojim posluhom in razumevanjem za aktivnosti veteranov prispevali h krepitvi in razvoju združenja.

Med letošnjimi dobitniki zlatega znaka sta bila tudi aktivna pripadnika policije, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin, priznanje pa je prejel tudi mag. Lado Bradač, generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge, in sicer za večletno delo koordinatorja med Policijo in Združenjem Sever, ko je bil še zaposlen v Službi generalnega direktorja policije.


Združenje Sever