Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes od šeste ure na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo 12 hišnih preiskav poslovnih prostorov gospodarskih družb, stanovanjskih prostorov in osebe javnega prava.

Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine po 261. členu KZ-1, dajanja podkupnine po 262. členu KZ-1, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1 in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1. ‎

Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci omenjena kazniva dejanja izvršili pri upravljanju s premoženjem osebe javnega prava, tj. pri predčasnem plačevanju določenih storitev, za kar so zahtevali darilo. Kaznivo dejanje je bilo izvršeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila in v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Poleg tega pa tudi s sklenitvijo škodljive pogodbe pri opravljanju gospodarske dejavnosti gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani.

Operativne aktivnosti poleg preiskovalcev NPU opravljajo tudi ljubljanski kriminalisti.

Predkazenski postopek je NPU začel v marcu 2014 na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.