Sorodne objave

 

V Pokrajinskem muzeju Kočevje je bila 4. decembra 2015 odprta razstava Utrinki iz zgodovine slovenske policije od leta 1850 do danes, s poudarkom na zgodovini kočevske in ribniške policije. Razstava bo na ogled do marca 2016.

DSCN9750.zm

Razstava, ki prva v zgodovini policije prehaja čez kronološke meje današnje in nekdanje domovine, nas popelje v Kraljevino Jugoslavijo, Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, v avstro-ogrsko monarhijo in avstrijsko cesarstvo - tja, čisto na začetek, ko se je varnostna sila, ki ji danes pravimo policija, na naših tleh tako rekoč rodila. Gre za zgodovino institucije, ki že več kot 150 let igra pomembno vlogo v življenju slehernega posameznika.

DSCN9731.ga

Čeprav je Slovenija v svetovnem merilu majhna in varna država, se lahko na razstavi poučimo, da imajo naši varuhi reda bogato in pestro zgodovino, ki je primerljiva z velikimi narodi ali jih celo prekaša. Na razstavi, ki želi našo policijsko zgodovino približati najširši javnosti, lahko izvemo, kje so korenine policije, zakaj je nastala, kako je v različnih državnih tvorbah delovala, kako so se spreminjala njena poimenovanja, kako so se spreminjale uniforme in prevozna sredstva, kako je bilo z varuhi reda na Kočevskem in Ribniškem …

DSCN9784.zm

Razstava je bila v osnovi pripravljena v Muzeju slovenske policije leta 2014, za gostovanje v kočevskem muzeju pa dopolnjena v letošnjem letu. Zahvala za opravljeno obsežno delo gre avtorjem oziroma soavtorjem razstave iz Muzeja slovenske policije, Pokrajinskega muzeja Kočevje, Muzeja Ribnica in sodelavcem iz naštetih muzejev, oblikovalcem, lektorici, bibliotekarjem in drugim uslužbencem iz Ministrstva za notranje zadeve, Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Pokrajinskemu muzeju Maribor, Narodnemu muzeju Slovenije, Arhivu Republike Slovenije, Pokrajinskemu arhivu Maribor, Narodni in univerzitetni knjižnici, Centralni pravosodni knjižnici, Inštitutu za novejšo zgodovino, Združenju zbirateljev policijskih insignij, Policijski postaji Kočevje, Policijski postaji Ribnica, Policijski upravi Ljubljana, ki so prispevali gradivo, aktivnim in upokojenim uslužbencem policije ter njihovim svojcem, ki so pomagali pri zbiranju in pripravi gradiva, in številnim drugim zbirateljem, ki so prispevali predmete za razstavo. Za izvedbo otvoritvene prireditve pa gre, ob vseh navedenih, posebna zahvala uslužbencem Policijskega orkestra, Postaje konjeniške policije Ljubljana, Postaje prometne policije Ljubljana in Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana.

OGORELEC.ga

"Zgodovina je učiteljica življenja" (Historia est magistra vita), je že več kot 2000 let veljavna resnica, ki jo je izrekel rimski filozof, politik, pravnik in govornik Cicero. Želeli bi, da vas povabi na ogled razstave.

OGORELEC69.ga

Vse tiste, ki bi želeli predstavljeno zgodovinsko zbirko dopolniti s predmeti, fotografijami, dokumenti ali s pripovedmi, pa vabimo, da to sporočijo v Muzej slovenske policije na Rocenski ulici 56 v Ljubljani ali na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. oziroma telefonsko številko (01) 428 42 16.


Foto: Marko Mav (Policijska uprava Ljubljana), Živa Ogorelec, Marko Modrej