Sorodne objave

 

V dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji je Policijski orkester v četrtek, 17. decembra 2015, z božično-novoletnim koncertom pomahal staremu letu v slovo in izrekel prisrčno dobrodošlico novemu.

IMG 0124

Obiskovalce je nagovoril generalni direktor policije Marjan Fank, ki je za leto, ki se izteka, dejal, da 'težko najdem v zadnjih 30 letih leto, ko bi slovenski policisti konec leta dočakali tako utrujeni in izčrpani, kot so po zadnjih mesecih, po tistem, kar so doživljali v okviru begunske krize, in v vseh varnostnih izzivih, s katerimi so se morali soočati.'

'Tisto, kar nas ohranja na naši poti, je zavedanje, da ostanemo zvesti samo enemu, tj. delu za malega preprostega človeka, kajti to ohranja naše perspektivo na dolgi rok, vse ostalo nam ne zagotavlja izvajanje našega poslanstva. Temu bomo tudi ostali zvesti in verjamem, da bomo na naši poti tudi uspeli.

Seveda, v časih, ki so za nami in pred nami, predstavljajo izziv za policijo. Dogajanja znotraj policije, v času, ko se borimo za vrednote našega poklica, /…/ ne ostajamo brez optimizma. Optimizem zagotovo ni zapustil policijskih vrst. Upamo, da vrednotenje policijskega poklica ne bo omejeno samo na krizno obdobje, /…/ ampak se bo to vrednotenje in pa zavedanje, kaj pomeni varnost, preneslo tudi na nek konstantni proces, kjer bomo tudi mi zadihali veliko bolj sproščeno in se posvetili temu, kar je naša naloga, tj. zagotavljanje varnosti.'

IMG 0111

Dodal je, da je bilo letošnje leto specifično tudi za sodelavce iz Policijskega orkestra, ki so po dolgih letih morali tudi oni stopiti z ramo ob rami našim operativcem in se vključiti v obvladovanje migrantske krize. Pokazali so, da znajo še kako dobro, poleg igranja instrumentov, početi tudi še kaj drugega, želi pa si, da v bližji prihodnosti tega ne bodo več doživeli in da se bodo posvetili temu, kar znajo najbolje.

Ker je vpogled vnaprej zelo nejasen in nepredvidljiv, je z željami za drugo leto veliko bolj skromen, kot je bil v prejšnjem letu. Tako je vsem zaželel predvsem miru.

Generalnemu direktorju policije Marjanu Fanku in ministrici za notranje zadeve mag. Vesni Györkös Žnidar ter vodji Policijskega orkestra Zoranu Kobalu so se na koncertu poleg sodelavcev pridružili tudi številni vabljeni gostje, med katerimi je bila tudi prva dama Republike Slovenije Tanja Pečar in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Orkester pod taktirko Nejca Bečana, ki je od lanskega julija tudi njegov umetniški vodja, je odlično odigral še enega v nizu mnogih koncertov v obdobju svojega 67-letnega delovanja.

IMG 0206

Gostja je bila pevka Irena Yebuah Tiran, ki je med drugim dve pesmi zapela v duetu s policistom Matjažem Mrakom, ki je v orkestru solist klarinetist in velikokrat vokalni solist.

IMG 0230IMG 0216

V skladbi L. Delbecqa Bavardages pa sta solistične vložke zaigrala Peter Kuder in Nejc Herman, oba klarinetista.

IMG 0208Program je dopolnila uslužbenka Ministrstva za notranje zadeve Nada Mihelčič z recitirano pesmijo, ki je nastala izpod njenega peresa, z naslovom Novoletna.


Orkester je po trinajstih skladbah, ki jih je imel pripravljenih za ta večer, med katerimi je še posebej ponosen na izvedbo Gershwinove skladbe v priredbi Van Gilsa An American In Paris, nameraval zaključiti koncert, vendar ga je navdušena publika še dvakrat priklicala na oder.

IMG 0092Ta večer je Policijski orkester prejel visoko priznanje Slovenske vojske za dolgoletno in nadvse uspešno sodelovanje.

Od poveljnika Enote za podporo delovanja brigadirja Ernesta Anželja ga je prevzel vodja Policijskega orkestra Zoran Kobal.

V obrazložitvi so zapisali, da je Policijski orkester vse od osamosvojitve Slovenije ves čas nadvse uspešno sodeloval tako z Gardo Slovenske vojske kot tudi njenimi predhodnimi enotami pri vojaških protokolarnih nalogah na ravni državnega protokola.

Kot del Častne enote Republike Slovenije v različnih zasedbah skupaj z Gardo Slovenske vojske letno nastopi na več kot 30 dogodkih, ki potekajo na najvišji državni ravni.

Poleg tega Policijski orkester s svojimi glasbenimi nastopi prispeva tudi k primerni izvedbi nalog Garde Slovenske vojske, s tem pa sooblikuje pozitivno javno podobo tako garde kot celotne Slovenske vojske.

Čestitkam se je pridružil tudi generalni direktor policije Marjan Fank. Kot je dejal, je priznanje toliko več vredno zaradi dejstva, da prihaja od sorodnega uniformirane resorja, kjer se prav tako nahaja njim konkurenčen orkester, med katerima vlada zdrava konkurenca, ki jo v Sloveniji pogrešamo še kje.