Sorodne objave

 

Na zunanji kopenski meji EU med Slovenijo in Hrvaško ter med Madžarsko in Srbijo se je danes, 28. aprila 2010, uspešno zaključila prva od letošnjih skupnih operacij Neptune 2010, ki jih organizira agencija Frontex.

IMG 1565

Na novinarski konferenci 28. aprila 2010, na kateri smo akcijo podrobneje predstavili, sta sodelovala vodja Oddelka za izravnalne ukrepe v Sektorju mejne policije na Generalni policijski upravi mag. Peter Skerbiš (levo) in koordinator te akcije Ioannis Pappas.


Povedala sta, da je slovenska policija v okviru operacije Neptune 2010 med 31. marcem in 28. aprilom 2010 gostila 15 tujih policistov iz Belgije, Danske, Estonije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Latvije, Luksemburga, Nizozemske, Poljske in Španije. Na podlagi delovnega dogovora med agencijo Frontex in Republiko Hrvaško so sodelovali tudi trije hrvaški policisti. 

IMG 1581

Policisti so bili razporejeni na mejne prehode Gruškovje, Obrežje in Jelšane, kjer so svoje delo opravljali skupaj s slovenskimi policisti. Istočasno je skupna operacija, namenjena odkrivanju in preprečevanju ilegalnih migracij, potekala tudi na šestih mejnih prehodih in mejnih policijskih postajah na Madžarskem, vse aktivnosti pa so bile načrtovane na osnovi dogovora s Frontexom.

IMG 1654

Frontex upravlja s seznamom okoli 600 policistov iz posameznih držav članic, ki so visoko usposobljeni za različne oblike nadzora državne meje in so bili v svojih državah imenovani na ta seznam. Ti policisti so v uniformah svojih nacionalnih policij, zaradi prepoznavnosti pa na rokavu nosijo trak z napisom in znakom agencije Frontex in EU. Pri svojem delu v državi gostiteljici lahko nosijo svoje službeno orožje. Orožje in druga prisilna sredstva lahko uporabijo samo ob soglasju in ob prisotnosti domačih policistov, brez soglasja pa le v primeru samoobrambe in skrajne sile.

IMG 1666

Koordinator skupne operacije Ioannis Pappas


Koordinator skupne operacije Ioannis Pappas, sicer komandir na postaji mejne policije na severu Grčije, je predstavil rezultate enomesečnega skupnega dela na slovensko-hrvaški in madžarsko-srbski meji. Kot koordinator je prejel 234 dnevnih poročil, v katerih je bilo zabeleženih 145 prekrškov in kaznivih dejanj, ki so jih obravnavali policisti v okviru operacije Neptun 2010.

V enem mesecu so policisti med operacijo na območju Slovenije obravnavali 238 oseb, med njimi 10 zaradi ponarejenih potovalnih dokumentov, 9 zaradi tihotapljenja, 153 oseb pa zato, ker so prekoračile dovoljeni čas bivanja v EU. Prijet je bil tudi en vodnik, ki je pomagal drugemu tujcu nezakonito prestopiti državno mejo. Poleg tega so zavrnili vstop v schengensko območje 297 osebam, od tega:

  • 12 osebam zaradi neveljavnih potovalnih dokumentov,
  • 55 osebam zaradi neveljavnega vizuma ali dovoljenja za bivanje,
  • 14 osebam, ker niso imele dokumentacije, ki bi upravičevale namen in pogoje bivanja v EU,
  • 57 osebam, ker so v EU že bivale 90 dni v šestmesečnem obdobju,
  • 19 osebam, ker niso imele dovolj sredstev za bivanje v EU,
  • 113 osebam zaradi razpisanega ukrepa v schengenskem informacijskem sistemu (SIS-u),
  • 23 osebam, ker so predstavljale grožnjo javnemu redu, varnosti itd., in
  • 3 osebam zaradi drugih razlogov.

 

IMG 1648

IMG 1645

IMG 1669

Domači in tuji policisti so si poleg tega izmenjali informacije, pomembne za operativno delo na področju varovanja državne meje, in pridobili koristne izkušnje, ki bodo dobrodošle pri podobnih skupnih operacijah v prihodnje.


"Za Hrvaško je takšno sodelovanje zelo koristno, saj smo lahko od blizu spoznali delovanje SIS-a in tehnično opremo, ki je mi še ne uporabljamo. Zaradi bližine jezika smo se lahko brez večjih težav pogovarjali o vsem. Sodelovanje s slovenskimi kolegi je bilo odlično. Vsi so bili visoko motivirani za delo, ki ga sicer opravljajo profesionalno, predvsem pa svoje znanje radi delijo z drugimi. Trije hrvaški policisti smo bili razporejeni na tri mejne prehode, tj. Jelšane, Obrežje in Gruškovje, sam sem delal na slednjem," je o svojem sodelovanju v operaciji Neptun 2010 povedal hrvaški policist, ki sicer delo opravlja na mejnem prehodu med Hrvaško in Srbijo.

Sodelovanje s slovenskimi kolegi je pohvalil tudi španski policist: "V tem mesecu sem se od slovenskih policistov veliko naučil. To znanje bom zagotovo koristno uporabil pri svojem delu v Španiji. Bila je res zanimiva izkušnja."

IMG 1628

Mag. Peter Skerbiš


Mag. Peter Skerbiš je ob tej priložnosti povzel tudi statistične podatke in aktualne trende na področju ilegalnih migracij v Sloveniji. V zadnjem desetletju je število nedovoljenih prehodov zunanje meje močno upadlo. Če je bilo leta 2000 takšnih prehodov 35.892, jih je bilo lani le še 824; iz leta v leto upada tudi število zavrnitev vstopa tujcem (izjema je leto 2009, ko je bilo zavrnitev nekoliko večje kot leto prej).


Ilegalne migracije - gradivo z novinarske konference 

Nedovoljene migracije na območju Republike Slovenije


Agencija Frontex (tj. Agencija za vodenje operativnega sodelovanja na zunanjih mejah držav članic Evropske unije) koordinira celotno operacijo med državami članicami Evropske unije. Njena vloga je usklajevati operativno sodelovanje držav članic EU pri okrepitvi nadzora na zunanjih meja EU. Poleg tega agencija za države članice organizira še usposabljanja in spodbuja razvoj kontaktnih uradov. Eden takšnih uradov je tudi na Mejnem prehodu za mednarodni promet Gruškovje. Frontex si prizadeva sodelovati tudi z državami, ki mejijo z državami članicami EU, in z državami, iz katerih prihajajo migranti.