Sorodne objave

 

Policijska akademija v Ljubljani je danes, 26. januarja, gostila strokovnjake in predstavnike nevladnih organizacij, ki so spregovorili o obvladovanju stereotipov in zavedanju medkulturnih razlik pri delu z migranti

Srečanje je bilo namenjeno izmenjavi znanj, ki bi doprinesle k še boljšemu delu policistov pri postopkih z migranti in obravnavi specifik migrantskega toka.

Gostje - med njimi tudi generalni častni konzul Hašemitske kraljevine Jordanije Samir Amarin, predstavnik UNHCR Wiliam Ejalu, Albin Keuc iz Sloge, direktorica Amnesty International Slovenija Nataša Posel, dr. Gorazd Kovačič s Filozofske fakultete, dr. Vasja Badalič z Inštituta za kriminologijo, Robert Gačnik iz Urada varuha človekovih pravic ter Sirijec Adnan Askar in Iračan Husein Mazarei so spregovorili o pomenu stereotipov, predsodkov in sovražnega govora. Predstavili so specifičnosti posameznih držav, iz katerih prihajajo migranti, ter spregovorili o razmerah na Bližnjem vzhodu in v Turčiji, pa tudi o pomenu varstva pravic v skladu s Konvencijo o prepovedi mučenja in nečloveškega ali ponižujočega ravnanja oz. kaznovanja.

IMG 0456

»Na posvet smo povabili vse tiste zaposlene v Policiji, ki izvajajo policijsko delo v povezavi z migranti in so vpeti v odločanje oz. postopke pri obravnavi tujcev,« je pojasnil Manuel Vesel iz Policijske akademije. Kakšnih 100 policistov iz različnih policijskih enot in uprav po Sloveniji, vodje policijskih služb na regionalnem in državnem nivoju, pripadniki Posebne policijske enote, inštruktorji policijskih pooblastil, vodje izmen, komandirji in kriminalisti so z velikim zanimanjem prisluhnili domačim, pa tudi tujim gostom.

IMG 0436

»Policisti so še vedno zelo obremenjeni z delom z migranti, in na tem mestu veljata za njihovo delo zahvala in pohvala, saj so svoje delo opravljali in še vedno opravljajo strokovno, učinkovito in zakonito,« je poudarila namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar. »Ker so policisti prvi kontakt migrantov z Republiko Slovenijo, se morajo zavedati, da so tujci v izredni življenjski stiski zapustili svoje domove in življenja, zato je prav, da policisti pri svojem delu ohranjajo človeški, human odnos do tujcev, da ohranjajo etiko ter spoštovanje in varovanje človekovih pravic in dostojanstvo,« je še dodala. Delo policistov so pozitivno ocenili tudi gostje. »Če povzamemo njihove besede, je bilo in je delo policije ob povečanih migrantskih tokovih odgovorno, profesionalno ter dobro organizirano, rdeča nit ugotovitev gostov pa je pohvala našega dela,« je še dodal Vesel.