Sorodne objave

 

V policiji smo 8. maja 2010 organizirali veliko srečanje tistih, ki so bili v treh desetletjih helikopterskih prevozov prezgodaj rojenih otrok tudi sami v bolnišnico prepeljani s policijskim helikopterjem. V hangarju Letalske policijske enote je bilo več kot dovolj prostora za dobro voljo in veselje. Zbralo se je okoli 400 ljudi, poleg nedonošenčkov tudi njihovih staršev, sestric in bratcev, pilotov in tehnikov letalcev, pediatrov, medicinskih sester in zdravstvenikov, ki spremljajo prevoz dojenčkov v inkubatorju, novinarjev, pa tudi drugih obiskovalcev.

  Video posnetek srečanja (wmv, velikost 20 MB)  

IMG 1150

Po živahnem glasbenem uvodu seksteta Policijskega orkestra sta obiskovalce na odru najprej pozdravila pobudnik srečanja in "gostitelj", vodja Letalske policijske enote Robert Sušanj, ter prim. dr. Ivan Vidmar, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike v UKC Ljubljana.

IMG 0814

Vodja Letalske policijske enote Robert Sušanj

 Zvočni posnetek Roberta Sušnja (mp3) 

IMG 0818

 Predstojnik Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike v UKC Ljubljana prim. dr. Ivan Vidmar

Zvočni posnetek dr. Ivana Vidmarja (mp3) 


Po besedah prim. dr. Ivana Vidmarja 80 odstotkov kritično bolnih nedonošenčkov ne bi preživelo brez hitrega prevoza in ustreznega zdravljenja. Robert Sušanj pa je ob tej priložnosti prenesel pozdrave male Pie in malega Maja, ki sta bila ravno dan prej s Celjskega prepeljana s policijskim helikopterjem in sta trenutno v zdravstveni oskrbi. 

IMG 0786

IMG 0944

 Pobudnik sodelovanja zdravniške in policijske ekipe pri prevozu inkubatorjev s policijskim helikopterjem prof. dr. Pavle Kornhauser

Zvočni kosnetek dr. Pavla Kornhauserja (mp3) 


Spregovoril je tudi "starosta" slovenske pediatrije, prof. dr. Pavle Kornhauser, ki je v želji, da bi pomagali prezgodaj rojenim otrokom, zaslužen za to, da so policisti in zdravniki v letu 1979 združili svoje znanje in moči ter nato v vseh teh letih uspešno prepeljali okoli 700 otrok, ki so jim tako vsaj delno zagotovili boljšo oskrbo. V svojem govoru je izrazil veliko veselje, da pred sabo vidi toliko zdravih otrok in njihovih staršev.

IMG 0748

IMG 1009

Zvočni posnetek Katarine Kresal (mp3) 


Vabilu na srečanje sta se z veseljem odzvala tudi generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. Slednja je v pozdravnem nagovoru poudarila, da policijski helikopterji poleg svojih rednih nalog opravljajo še humanitarne naloge, od leta 1979 tudi prevoze nedonošenčkov. Dejala je, da so lahko piloti in ostali zaposleni v Letalski policijski enoti na takšne dosežke upravičeno ponosni. Ob pogledu na poln hangar pa je zbranim zaželela, da bi tovrstna srečanja postala tradicionalna.

IMG 0490

Klovnesa Petruška in čarodej Sam Sebastian

IMG 0915

Za nasmejane otroške obraze sta poskrbela klovnesa Petruška ter čarodej Sam Sebastian, ki sta žonglirala, vrtela krožnike, čarala in iz balončkov delala zanimive figurice.

IMG 1923

Zaposleni v Sektorju za odnose z javnostmi v policiji smo še do zadnjega dne sprejemali številne prijave. Svojo udeležbo na srečanju je tako - večinoma po elektronski pošti - potrdilo 93 tistih, ki so bili s "policijsko štorkljo" prepeljani kot nedonošenčki, poleg njih pa še 259 spremljevalcev. Najmlajši udeleženec srečanja je "štel" le pol leta, najstarejši pa 29 let. Slednji, ki je bil kot novorojenček pred skoraj 30 leti prepeljan s policijskim helikopterjem, ima sedaj 3-letnega sina, ki je prav tako "leteči dojenček", je razbrati med prijavami, saj so številni zapisali tudi par vrstic o svoji izkušnji s takšnim prevozom.

IMG 0468

IMG 1873

Udeležencem smo predstavili svoje delo in helikopterje ter pokazali inkubatorje, s katerimi prevažamo nedonošenčke, "male borce".

IMG 0004

Gneča okoli helikopterja z inkubatorjem (v njem je bila tudi lutka dojenčka) je bila nepopisna. Radovedne otroke je zanimalo prav vse, kar je bilo v plovilu (od tega, kako je biti na pilotovem mestu, do preizkušanja slušalk in sedenja v zadnjem delu helikopterja). Veliko otrok je bilo veselih, da so imeli končno priložnost videti svoje prvo prevozno sredstvo, prav tako so na to komaj čakali številni starši, saj je bilo za mnoge to prvič. Nekateri so dejali, da so si že prej želeli spoznati policijsko posadko, ki je prepeljala njihovega malčka, in letalcem ter zdravnikom hvaležno seči v roko, se morda z njimi celo fotografirati. Številni so ponosno prinesli pokazat prve fotografije svojih novorojenčkov.

IMG 0665

IMG 0577

IMG 1421

Vtisi obiskovalcev so bili izjemno pozitivni. Eden od obiskovalcev nam je po srečanju sporočil, da je bilo današnje srečanje zanj "polno emocionalnega naboja", da se nam zahvaljuje za resnično "prisrčen sprejem" in da si želi, da bi ta srečanja postala tradicionalna. Predvsem pa, da bi Letalska policijska enota še naprej pomagala "našim bučkotom", kot je zapisal, "da preživijo".

IMG 126060-kilogramsko torto so slavnostno razrezali "leteči dojenček" Gašper, pilotka Letalske policijske enote Tanja Novak (levo) in Minja Petrovič iz Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Kirurške klinike v UKC Ljubljana (desno).

IMG 9955

Pri peki več kot dva kvadratna metra velike torte, spečene posebej za to srečanje, kot tudi pri pripravi tolikšne pogostitve za množico obiskovalcev so se izkazali zaposleni v Oddelku za prehrano Tacen.


Na parkirišču pred hangarjem smo predstavili tudi druga področja policijskega dela: policista kolesarja in motorista, policista konjenika ter policista vodnika službenega psa, policijsko "marico" z vso intervencijsko in zaščitno opremo. Sodelovala sta tudi vrhunska športnika, zaposlena v policiji: veslač Luka Špik in plavalec Emil Tahirović.

IMG 0026

IMG 0278

IMG 0316

IMG 0385

IMG 0076

Le malokdo ve, da policijskih helikopterjev ne uporabljamo le za urejanje cestnega prometa, zasledovanje storilcev kaznivih dejanj ali nadzor državne meje. Pogosto jih namreč uporabljamo tudi za reševanju življenj. LPE v okviru humanitarnih nalog namreč že trideset let opravlja tudi prevoze novorojenčkov v inkubatorjih. Vsak prevoz je zahteven. Vsak prevoz je poseben. In prav vsak prevoz zahteva tesno sodelovanje policijske in zdravniške ekipe. Na leto jih prepeljemo med 30 in 40, skoraj vsak teden enega. Ocenjujemo, da je bilo s policijskimi helikopterji v treh desetletjih tako prepeljanih že okoli 700 nedonošenčkov. Najstarejši, ki je bil kot dojenček v inkubatorju prepeljan s policijskim helikopterjem, je tako danes star več kot 30 let, najmlajši pa samo nekaj dni.

Več o helikopterskih prevozih novorojenčkov v inkubatorjih v prispevku: Policijski helikopter že 30 let v vlogi štorklje