Sorodne objave

 

Če svoje znanje smučanja precenimo, se lahko kaj hitro znajdemo v težavah ali v težave zaradi nas zaidejo drugi. Zato smo v Policiji, skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije in Zavodom za šport Republike Slovenije Planica ter smučarskimi centri Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje in Vogel, za četrto- in petošolce že drugo leto zapored organizirali brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo Šolar na smuči.

IMG 1431

Na smučišču Krvavec je danes, 9. februarja 2016, vrvelo od dobre volje in otroškega smeha, saj se je svojih prvih smučarskih zavojev učilo kar 133 otrok.


Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter da osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Lani smo naleteli na izjemno pozitiven odziv šol in otrok. V akciji je namreč sodelovalo skoraj 2.000 otrok, skoraj polovica udeležencev se je na smučiščih srečala z novo življenjsko izkušnjo. Zavedati se je namreč treba, da je vse več staršev, ki smučanje svojim otrokom vse težje privoščijo. Ker želimo mladim približati zimski šport, vlagati v znanje ter jim skupaj s šolami, društvi in smučarskimi centri približati smučanje, je tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke brezplačno. 

Več o akciji smučarskega ozaveščanja šolskih otrok, ki bo potekala do 12. februarja, na spletni strani Šolar na smuči

"Lani smo prvič organizirali akcijo Šolar na smuči. Zaradi pozitivnega odziva otrok, njihovih staršev in šol, dobrodelne note, spodbude smučanju pa smo si letos želeli na smučkah videti še več otrok. Od uvedbe devetletke smučarske šole v naravi za otroke niso več obvezne. Žal ob tem opažamo tudi upad zanimanja za ta šport. Prepričani smo, da je mladim treba dati priložnost in naš cilj je, da bi v naslednjih letih dali priložnost celi generaciji desetletnikom, nekaj več kot 17.000 otrokom. Da smo izbrali termin pred počitnicami, ni naključje, želimo si namreč, da bi otroci pridobljeno znanje v naslednjih dneh že izkoristili na belih strminah," je povedal pobudnik akcije Uroš Zupan, RTC Krvavec.


Zvočni posnetek izjave Uroša Zupana iz RTC Krvavec (mp3) 

IMG 1384

"Projekt Šolar na smuči je nastal na pobudo več udeležencev. Smučarska zveza Slovenije podpira tovrstne projekte, saj menimo, da je ozaveščanje mladih o pomenu smučanja kot ene izmed bolj pomembnih nacionalnih disciplin za nas izjemno pomembno. Veseli smo izjemnega odziva šol, staršev in otrok, kar je gotovo dokaz, da smo na pravi poti. Pri projektu poleg nas sodelujejo še smučarski centri Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje in Vogel. Akciji sta se pridružila tudi Zavod za šport Planica in Policija. Prav tako kot ambasador smučanja projekt podpira Jure Košir, ki je mladim gotovo zgled v tem športu. Veseli smo, da so se v velikem številu na akcijo odzvali tudi športni oz. smučarski klubi, ki so bili pripravljeni ponuditi brezplačno poučevanje otrok. Pričakujemo več kot tisoč smučarskih začetnikov po vsej Sloveniji, ki bodo s tem bogatejši za neprecenljivo življenjsko izkušnjo," je poudaril Roman Šturm, predstavnik Smučarske zveze Slovenije.  

IMG 1425

Projekt Šolar na smuči je pohvalil tudi predsednik republike Borut Pahor. V svojem nagovoru udeležencem akcije je povedal, da takrat, ko je bil sam otrok, takšnih projektov, ki bi otroke učili smučanja in varnosti na smučišču, žal ni bilo: "Prav je, da ste izkoristili možnost in se preizkusili v tem lepem športu, hkrati pa se naučili tudi osnov smučanja in varnosti na smučišču, kar je pri smučanju izjemnega pomena."


Smučanje je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih nacionalnih športov. Akcijo je zato podprl Jure Košir, izjemni slovenski smučar: "Vesel sem, da lahko sodelujem pri akciji, s katero želimo ozavestiti pomen smučanja kot zabavnega zimskega športa skozi poučno in zanimivo izkušnjo za otroke. Na mladih svet stoji in prepričan sem, da so v vrstah desetletnikov bodoči vrhunski športniki in športnice, ki jih bomo v prihodnosti še z veseljem spremljali po belih strminah."


Zvočni posnetek izjave znanega slovenskega smučarja Jureta Koširja (mp3) 

IMG 1352

Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča iz Generalne policijske uprave (mp3) 


"Pomembno je, da se zavedate svojih smučarskih sposobnosti in da prilagodite smučanje sebi, terenu in ostalim smučarjem, da niste pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi ter da pazite na svojo smučarsko opremo in druge vrednejše predmete. Posebej bodite pozorni na otroke in slabše smučarje ali deskarje. Smučajte na urejenih smučiščih, hodite pa le ob njihovem robu. Porast števila obiskovalcev na smučiščih, novi načini in tehnike smučanja in drsenja na snegu, pa tudi novi pripomočki, dodatna oprema, slaba ozaveščenost, predrznost in neprevidnost številnih uporabnikov belih strmin so privedli do povečanja števila poškodb. Zato prilagodimo hitrost in način smučanja svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram. Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle. Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču. Pazimo na svojo smučarsko opremo oz. je ne odlagajmo tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imamo s sabo," je povedal Alojz Sladič iz Generalne policijske uprave.

IMG 1342

Pri projektu je sodeloval tudi Zavod za šport Republike Slovenije Planica. "Naše poslanstvo je zagotavljati pogoje za vključevanje otrok in mladine v interesne in kakovostne programe športa. V tem programu smo zagotovo prepoznali pomen projekta na nacionalni ravni. Glede na obseg in namen akcije smo projekt Šolar na smuči na Zavodu za šport Republike Slovenije Planica prepoznali kot enega izmed tistih, ki uresničuje osnovni namen športnih programov za otroke in mladino. Ustvarjanje pogojev za kakovostno preživljanje prostega časa mladih s športom je ena pomembnejših nalog države in vseh, ki delamo z mladimi. Osnovni cilj interesnih programov za športno udejstvovanje otrok in mladine je množično sodelovanje mladih, ne glede na njihova različna znanja in sposobnosti. Glede na odziv v lanskem in letošnjem letu akcija nedvomno dosega zastavljene cilje. Projekt Šolar na smuči bomo podpirali tudi v prihodnje," je zagotovil Gašper Plestenjak.

Zvočni posnetek izjave Gašperja Plestenjaka iz Zavoda za šport RS Planica (mp3) 

IMG 1379

Policija svetuje 

Smučanje je eden od bolj zanimivih zimskih športov, ki pa poleg užitka prinaša tudi tveganje. Za varnost na smučiščih zato skrbimo tudi policisti. Predvsem pa je pomembno, da za to najprej poskrbite sami.

Da bi bila smučarska izkušnja zabavna in varna, moramo biti uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, previdni in odgovorni. Poznati moramo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih dosledno upoštevati. Spoštujmo tudi opozorila, odredbe in navodila nadzornikov, policistov in drugih oseb, ki skrbijo za varnost na smučišču.  

Le varna smuka je užitek

10 FIS pravil