Sorodne objave

 

Ob mednarodnem dnevu žena smo včeraj, 8. marca 2016, v Policijski akademiji v Tacnu v Ljubljani pripravili slovesnost v čast vsem policistkam in ženskam, zaposlenim v policiji.

IMG 1930

 Kulturni program je obogatilo več skladb v odlični izvedbi Policijskega orkestra.


Generalni direktor policije Marjan Fank je v nagovoru zbranim na slovesnosti poudaril, da se je vloga žensk v policiji v zadnjem obdobju spremenila: "V migrantski krizi ste ogromno prispevale k dobremu in učinkovitemu delu institucije. Z empatijo ste v kritičnih situacijah pomagale številnim ženskam, otrokom in družinam. Vaš prispevek je izjemen."

Povedal je še, da zastopanost žensk v policiji ni v skladu s kariernim sistemom: "Želimo si, da bi več žensk prevzelo vodilna in odgovorna mesta. Čaka nas še veliko dela. Naši odnosi so namreč med drugim pogojeni tudi z duhom in stanjem v policiji. Splošna kriza se odraža tudi v našem sistemu. Pozorni moramo biti na medosebne odnose in vrednote zaposlenih, ne glede na spol. Želim si, da prevlada razum. Vlagati moramo v dobre medsebojne odnose in vprašanju enakosti namenjati čas. Zavedamo se, da vsi nismo isti, zato je treba spoštovati drugačnost."

IMG 1910

Zanimiv program ob prazniku žena so popestrile študentke in zaposlene z različnimi recitali. Študentka Višje policijske šole Ksenija Pušnik je prebrala prispevek, ki ga je za to prireditev pripravila Dušanka Pezdirc, profesorica in slavistka v Višji policijski šoli, z naslovom Pesniški glas pesnic na Slovenskem. Laura Senica, študentka Višje policijske šole, je prebrala dve pesmi: Hodim (avtorice Lili Novy) in Med tisoči bi te spoznala (avtorice Mile Kačič). 

IMG 1937

Brigita Petric iz Službe generalnega direktorja policije je recitirala pesem letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Cvetke Lipuš z naslovom Kje si, ko si. Nada Mihelčič iz Urada za organizacijo in kadre na Ministrstvu za notranje zadeve pa je doživeto predstavila svoji novi pesmi z naslovoma Ko žena ljubi in Kolikor zvezd na nebu.  

IMG 1955

Ob tem je v avli Policijske akademije te dni na ogled tudi razstava akademske slikarke Mete Adamič Bahl, ki se že več kot dve desetletji v javnosti pojavlja kot samostojna umetnica. Leta 1991 je diplomirala na oddelku za grafiko in slikarstvo na ameriški univerzi Virginia Commonwealth University. Ustvarja v svojem ateljeju v Zmincu pri Škofji Loki, umetniške izkušnje pa črpa tudi iz svojega otroštva in vaškega okolja, ko se je srečevala z življenjem v naravi in konji. Prav konj kot simbol mogočnosti in elegance je postal predmet njenih slikarskih prizadevanj.