Sorodne objave

 

Lepo in toplo vreme je minuli vikend na slovenske ceste že privabilo prve motoriste. Prvi sončni žarki pa še niso dovolj ogreli cestnih površin, zato morate biti motoristi ob nabiranju prvih kilometrov na cesti izjemno previdni! Hladen asfalt, pesek in poškodbe na vozišču so lahko namreč, skupaj z nepazljivostjo, vzrok za padec ali prometno nesrečo.

Najpogostejši vzroki za najhujše nesreče motoristov so bili lani neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje.

 

Voznikom motornih koles in mopedov svetujemo, da se pred novo sezono udeležite tudi

brezplačnih preventivnih delavnic,

ki jih bodo organizirali policisti skupaj s predstavniki drugih organizacij na vaših območjih in kjer boste lahko osvežili svoje znanje ter se ustrezno pripravili na novo motoristično sezono.  

 

Pomembno pa je, da so tudi vozniki drugih motornih vozil v cestnem prometu pozorni in pazljivi na motoriste kot šibkejše udeležence. Le s skupnimi močmi lahko zmanjšamo število nesreče v cestnem prometu!

nasveti za motoriste youtube"Spomladi se po 'zimskem spanju' na ceste vrnejo motoristi. Najbolj neučakani sedejo na motor ob prvih sončnih žarkih, ko razmere na cesti še zdaleč niso idealne. Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morate nanjo ustrezno pripraviti. Nikar ne preskočite priprav!" opozarja Rok Mihelčič, inštruktor vožnje z motornimi kolesi na Policijski akademiji.

Več praktičnih nasvetov lahko motoristi najdete tudi na našem YouTube kanalu  


Voznikom enoslednih motornih vozil policisti svetujemo:

 • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
 • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.
 • Ne pozabite na oblačila s ščitniki.   
 • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.   
 • Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.   
 • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.   
 • Na cesti bodite posebej previdni ob začetku padavin.

IMG 3750

 • Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
 • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v zavojih).

IMG 3740

 • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.   
 • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.   
 • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

 MG 0180

Želimo vam varno vožnjo!