Sorodne objave

 

Slovenski kriminalisti so pred kratkim zaključili z obsežno, šestmesečno preiskavo in v sodelovanju z italijanskimi policisti razkrili kriminalno združbo, ki se je na območju Slovenije in sosednje Italije ukvarjala s prodajo prepovedane droge. Na novinarski konferenci, ki je danes, 9. maja 2016, potekala na Policijski upravi Nova Gorica, smo rezultate kriminalistične preiskave podrobneje predstavili.

Foto2Novogoriški kriminalisti so pri preiskavi sodelovali z italijanskimi policisti, kriminalisti Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in kriminalisti Policijske uprave Ljubljana, v zaključni fazi pa še s kriminalisti policijskih uprav Novo mesto in Celje. Na novinarski konferencu sta zato sodelovala Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica, in Tomaž Peršolja, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi.


Zvočni posnetek izjave Tomaža Peršolje (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa (mp3) 


V zaključni akciji sodelovalo več kot 100 policistov in kriminalistov, ki so kazensko ovadili 19 osumljencev

Po besedah Marina Pangosa so kriminalisti v drugi polovici lanskega leta postali pozorni na prodajo prepovedane droge v okolici gostinskega lokala v središču Nove Gorice. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da sta 40-letna slovenska državljanka in 41-letni državljan Bosne in Hercegovine konec lanskega avgusta dvema italijanskima državljankama na območju Nove Gorice prodala več kot 40 gramov heroina. Na podlagi svojih ugotovitev in novopridobljenih podatkov ter zbranih obvestil, ki so utemeljevali sume o izvrševanju tovrstnih kaznivih dejanj, so novogoriški kriminalisti obveščali Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici in posredno pravosodne organe. Na podlagi teh ugotovitev so bili odrejeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, tako da so od konca lanskega leta ob aktivnem usmerjanju državnega tožilstva tudi na tak način intenzivno pridobivali dokaze o kaznivih dejanjih.

Glede na kriminalne povezave s preostalimi vpletenimi z drugih območij Slovenije so policisti 4. maja 2016 v zgodnjih jutranjih urah odvzeli prostost 12 osebam in jih pridržali. Naslednjega dne so k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici privedli 10 osumljencev, zoper katere je bila podana kazenska ovadba, in sicer 40-letnico, 34-letnika, 48-letnico, 78-letnico iz Nove Gorice, 54-letnika, 37-letnika, 38-letnika in 39-letnika iz Ljubljane, 39-letnika iz okolice Ljubljane ter 23-letnika iz okolice Nove Gorice. Poleg njih so kriminalisti v isti kazenski ovadbi ovadili še 9 osumljencev: 41-letnega državljana Bosne in Hercegovine, 31-letnika iz okolice Ljubljane, 56-letnika iz Ljubljane, 50-letnico z območja Brežic, 41-letnico iz okolice Nove Gorice ter 53-letnika, 25-letnico, 33-letnika in 57-letnika iz Nove Gorice.

Vseh 19 oseb je utemeljeno osumljenih storitve 79 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po prvem odstavku 186. člena Kazenskega zakonika. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju in odrejenem sodnem pridržanju zoper 7 osumljenih odredil pripor, zoper enega pa hišni pripor.

Osumljeni so člani dobro organizirane kriminalne združbe, ki je prodajala heroin, kokain in konopljo na območju Nove Gorice, Ljubljane in Italije. S preiskavo so ugotovili, da je preprodajalce na območju Nove Gorice s prepovedano drogo zalagala 48-letna Novogoričanka, tej pa je pomagala 78-letna ženska. Novogoričanka je prepovedano drogo kupovala od 54-letnika, 37-letnika in 39-letnika iz Ljubljane. 54-letnik je prepovedano drogo dobavljal od 39-letnika in 38-letnika iz Ljubljane, pri trgovanju s prepovedano drogo pa je sodeloval tudi s 50-letnico z območja Brežic. Nekaterim uličnim preprodajalcem na območju Nove Gorice je poleg 48-letnice prepovedano drogo dobavljal tudi  34-letni Novogoričan. S preiskavo so potrdili, da so prepovedano drogo končnim kupcem na območju Nove Gorice in Italije prodajali 40-letna Novogoričanka, 41-letni državljan Bosne in Hercegovine, 41-letnica in 23-letnik z območja Nove Gorice ter 53-letnik, 25-letnica in 33-letnik iz Nove Gorice. Za 56-letnika iz Ljubljane je bilo ugotovljeno, da je v Novi Gorici za plačilo nudil prostore za preprodajo prepovedane droge.  

heroin

 Člani združbe so prodali več kilogramov heroina. Novogoriški kriminalisti so zasegli več kot 1,1 kilograma heroina, nekaj več kot 10 gramov kokaina, več kot 100 gramov konoplje, deset plastenk metadona in 174 tablet zdravil, ki vsebujejo prepovedano drogo. Zasegli smo tudi pripomočke za prodajo prepovedane droge in finančna sredstva, pridobljena s prodajo prepovedane droge.

 

V zaključni policijski akciji, ki je potekala na območju Nove Gorice, Ljubljane z okolico, Novega mesta in Celja, je sodelovalo več kot 100 kriminalistov, policistov, policistov Specialne enote policije, policistov Posebne policijske enote in več policistov s psi za iskanje prepovedane droge.

Kriminalisti in policisti so v zaključni akciji opravili 19 hišnih preiskav, tudi preiskavo gostinskega lokala v Novi Gorici, in 12 osebnih preiskav. Pri hišnih in osebnih preiskavah smo poleg prepovedane droge zasegli večjo količino gotovine, več telefonov, računalnike in druge predmete, za katere obstaja sum, da so jih osumljenci uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Celoten predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.


Problematika prepovedanih drog v Sloveniji

 Vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto na Generalni policijski upravi Tomaž Peršolja je ob tej priložnosti predstavil problematiko prepovedanih drog v Sloveniji in jo strnil v naslednje poudarke:

  • nacionalni trg prepovedanih drog se, odvisno od vrste prepovedane droge, oskrbuje z različnih območij: kokain in sintetične droge prihajajo predvsem iz Nizozemske, Belgije in Španije; heroin in konoplja pa predvsem z Zahodnega Balkana (Bosna in Hercegovina, Kosovo, Srbija, Makedonija);
  • konopljo za potrebe slovenskega trga posamezniki in kriminalne združbe laboratorijsko pridelujejo tudi na območju Slovenije;
  • kriminalne združbe, ki oskrbujejo slovenski trg, so odvisne od tega, ali lahko vodilni člani dostopajo do prepovedanih drog oz. ali so njihove povezave v izvornih regijah kakovostne, kakor tudi od tega, ali so sposobne organizirati uspešne in redne transporte prepovedanih drog;
  • kriminalne združbe, ki oskrbujejo slovenski trg prepovedanih drog, so aktivne predvsem v večjih urbanih središčih.

Problematika prepovedanih drog v Republiki Sloveniji je v veliki meri odvisna od kriminalnih aktivnosti organiziranih kriminalnih združb in posameznikov, ki prek Slovenije organizirajo mednarodne tokove prepovedanih drog in/ali oskrbujejo slovenski trg prepovedanih drog. Ta je značilno organiziran kot mreža, v okviru katere delujejo kriminalne združbe, ki se med seboj neposredno povezujejo prek vodilnih članov ali posredno prek povezanih posameznikov.

Značilno je, da kriminalne združbe tihotapijo več različnih vrst prepovedanih drog in jih ponujajo za nadaljnjo prodajo na ulici. Takšen pristop (ang. polydrug) jim omogoča večjo fleksibilnost, predvsem pa večji dobiček. Poleg tradicionalno prisotnih in prevladujočih prepovedanih drog, kot so različni derivati konoplje, heroin, kokain in sintetične droge na osnovi amfetamina, metamfetamina in ekstazija, ponujajo tudi psilocibin gobice, anabolične androgene steroide in antagoniste hormonov in modulatorjev.

Podatki o številu kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog in ovadenih osumljencev, podatki o količinah zasežene droge v Sloveniji so v priloženem gradivu:

Statistični podatki