Sorodne objave

 

Slovenska policija je med 9. in 13. majem gostila delegacijo makedonske policije, ki je na študijskem obisku v Sloveniji. Obisk je bil organiziran v okviru projekta Evropske unije Further Institution and Capacity Building of the Police Service (FICB PS) in the Area of Border Management, Community Policing and Fight against Organized Crime.

IMG 6635

Makedonski policisti so prvi dan obiskali Generalno policijsko upravo, kjer jih je sprejel vodja Službe generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak. Po uvodnem pozdravu so makedonskim kolegom predstavili organizacijo in naloge policije. Podrobneje so spoznali delo slovenske mejne policije, informacijsko-komunikacijsko področje in delovanje centralnih policijskih evidenc.

P1010666

P1010659

V naslednjih dneh so spoznali še projekt zbiranja informacij o letalskih potnikih z namenom preprečevanja kriminalitete, izobraževanje in usposabljanje slovenske policije na področju nadzora državne meje, ogledali pa so si tudi Center za tujce v Postojni ter Mednarodni mejni prehod Dragonja. Obiskali so tudi kvesturo in prefekturo v Trstu v Italiji.

20160511 091907

20160511 131354

Študijski obisk so gostje iz Makedonije sklenili z ogledom trilateralnega centra za policijsko sodelovanje Vrata Megvarje. Podrobneje pa so spoznali tudi delo Specializirane enote za nadzor državne meje (SENDM) in sodelovanje z drugimi organi (FURS). Praktični prikaz dela in opreme SENDM ter sodelovanja s predstavniki FURS je potekal na avtocestnem počivališču Voklo na območju Policijske uprave Kranj.

20160513 151031

V Sloveniji so bili na obisku Goranče Savovski, direktor Urada za javno varnost (šef makedonske policije), Anita Trajkovska, pomočnica direktorja, Oddelek za kriminalistično analizo in obdelavo podatkov, Nebojša Stajković, pomočnik ministra, Oddelek za informacijsko tehnologijo, Goce Bačanov, pomočnik ministra, Center za usposabljanje, Toni Stankovski, Enota za strateško načrtovanje in kontrolo kakovosti, Nikola Mirčevski, Sektor za mejne operativne naloge, Oddelek za mejno policijo in migracije, ter Aleksander Krebl, t. i. team leader zgoraj navedenega projekta EU, ki poteka v Makedoniji.

20160513 152315

Za program in koordinacijo študijskega obiska je vse dni skrbel Roman Čoh iz Službe generalnega direktorja policije.