Sorodne objave

 

Danes, 18. maja 2016, je potekala slovesnost ob 26. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite. Na slovesnosti v Kongresnem centru Brdo, Predoslje, so zbrane nagovorili ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, ministrica za obrambo Andreja Katič in Bojan Lunežnik v imenu veteranskih organizacij. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Ministrica za notranje zadeve je povedala, da je bila Manevrska struktura narodne zaščite odlično hierarhično organizirana struktura več tisoč policistov in vojakov, ki je odigrala ključno in neprecenljivo vlogo pri nastanku nove demokratične države. "Pri tem so jo vodile vrednote in človeške lastnosti, ki jih v kateremkoli času in prostoru lahko postavimo visoko na lestvico, na kateri temelji naša družba, in ki jih moramo vselej globoko spoštovati. Nesebičnost, predanost, tovarištvo, srčnost in pogum so odlikovale pripadnike Manevrske strukture narodne zaščite. S temi svojimi spoštovanja vrednimi osebnimi odlikami so pustili globok pečat obdobju osamosvajanja in ne dvomim, da se z njimi ponašajo še danes," je poudarila ministrica. Izpostavila je, da smela in herojska dejanja policistov in vojakov nikakor ne smejo biti zgolj stvar preteklosti ali nekega drugega časa, ampak moramo prav iz njih črpati navdih za naša današnja ravnanja.

Mag. Vesna Györkös Žnidar je še dejala, da danes živimo v varni, demokratični državi, v svojih mislih in dejanjih smo svobodni in brez strahu: "Morda se nam danes to zdi samoumevno in nič posebnega - še zlasti najbrž mlajšim generacijam, ki so se že rodile v novo in drugačno državo kot tisto njihovih staršev -, vendar je to zame temeljna in neprecenljiva družbena pridobitev, brez katere ni dostojnega in uspešnega življenja posameznika ter razvoja in napredka v družbi."

Ministrica za obrambo Andreja Katič je poudarila, da se je z oblikovanjem Manevrske strukture narodne zaščite kot prelomnim državotvornim projektom spomladi leta 1990 pravzaprav začelo slovensko osamosvajanje na vojaškem področju. "Z velikim pogumom, ob velikem tveganju in v strogi tajnosti ste pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite ob podpori vseh, ki so za skrivno skladiščenje dali na voljo svoje prostore, preprečili, da bi JLA in zvezne oblasti odvzele orožje Teritorialne obrambe Slovenije," je dejala ministrica za obrambo. V nadaljevanju je poudarila, da povezanost vojaške in miličniške komponente oziroma "zelene" in "modre" komponente tudi danes kaže na enotnost obrambno-varnostnih struktur Republike Slovenije leta 1990. Pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite je še dejala: "Zagotovili ste to, kar je najbolj bistveno – da nas dogodki, ki so sledili ukazu tedanjega jugoslovanskega vodstva za odvzem orožja Teritorialni obrambi, niso našli nepripravljenih. V obdobju, ko še ni bilo slovenskega republiškega štaba za Teritorialno obrambo, ste organizirali in vodili enote Teritorialne obrambe, tako da ste omogočili pripravo uspešnega vojaškega odpora proti nekajkrat vojaško močnejši agresiji zvezne armade."

Ministrica za obrambo je tudi izrazila prepričanje, da lahko delovanje Manevrske strukture narodne zaščite kot ene glavnih nosilk osamosvajanja Republike Slovenije, delovanje Teritorialne obrambe in takratne slovenske milice v osamosvojitveni vojni postavimo ob bok drugima dvema velikima odločitvama slovenskega naroda v minulem stoletju - boju za severno mejo in odporu proti okupatorju v drugi svetovni vojni.


Zvočni posnetek izjave ministrice za notranje zadeve mag. Vesne Györkös Žnidar (mp3) 

Zvočni posnetek izjave ministrice za obrambo Andreje Katič (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Bojana Lunežnika, (mp3) 
predstavnika sekcije Manevrske strukture narodne zaščite pri Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, v imenu obeh veteranskih organizacij


Foto: SOJ MNZ