Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes od 6. ure zjutraj opravljajo 15 hišnih preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov gospodarskih družb na območjih ljubljanske, koprske in novogoriške policijske uprave. Osem hišnih preiskav je že zaključenih, sedem jih še poteka. V akciji je sodelovalo skupno 60 preiskovalcev NPU in ljubljanskih kriminalistov.

Petim osebam je bila odvzeta prostost in je bilo zoper njih odrejeno pridržanje, ki bo trajalo, dokler bodo za to podani zakonski razlogi.

Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kaznivi dejanji sta povezani z lastniškim prevzemom gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani v letu 2010. Pri prevzemu je sodelovalo več fizičnih in pravnih oseb z različnimi pravnimi posli, katerih namen je bil pridobiti premoženjsko korist več gospodarskim družbam v skupni višini 3,2 milijona evrov.

Ta sklop je samo eden izmed obravnavanih sumov, ki so v različnih fazah predkazenskega postopka. Predkazenski postopek je bil sicer uveden na podlagi pisnih prijav o sumu kaznivih dejanj in na podlagi lastnih ugotovitev preiskovalcev NPU. Celotna preiskava je strokovno zahtevna in obsežna ter večplastna. Nanaša se na obdobje od leta 2007 dalje ter zajema finančni pregled in analizo sumljivih poslovanj in spornih transakcij v navedenem obdobju za več deset povezanih fizičnih ter domačih in tujih pravnih oseb, ki jih neposredno ali posredno obvladujejo osumljene in druge, z njimi povezane pravne in fizične osebe.

Na čas trajanja preiskave vpliva tudi pridobivanje podatkov v okviru mednarodnega sodelovanja s tujimi policijskimi in pravosodnimi organi, v preiskavi pa NPU sodeluje tudi z drugimi državnimi organi v Sloveniji (FURS).

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Zagrožena kazen za obravnavani kaznivi dejanji je 1 do 8 let zapora.