Sorodne objave

 

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in generalni direktor policije Marjan Fank sta danes, 1. junija 2016, v Policijski akademiji odprla Park spomina Tacen. Odprtja spominskega parka so se udeležili tudi svojci policistov, ki so med delom izgubili življenja, leta 1991 ranjeni policisti ter predstavniki Združenja Sever.

IMG 2731

Park spomina je spominsko obeležje, ki izraža pietetni odnos Policije do policistov, ki so padli v vojni za Slovenijo 1991, in policistov, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog v obdobju od julija 1991 dalje.

IMG 2706

Zvočni posnetek govora notranje ministrice mag. Vesna Györkös Žnidar (mp3) 

Zvočni posnetek govora generalnega direktorja policije Marjana Fanka (mp3) 

IMG 2700

Kot je v svojem nagovoru dejala notranja ministrica, policijski poklic ni služba, ki jo mehanično opravimo v osmih urah, nato pa zapremo vrata za seboj, temveč je del življenja vsakega policista, tudi takrat, ko ne opravlja policijskih nalog. "Zato policist nikakor ne more biti samo eden izmed množice poklicev na trgu dela, ampak je način življenja in častno poslanstvo, ki ga mora vsak posameznik čutiti, in zavestno izbrati kot svojo poklicno in življenjsko pot. Ta pot ni vselej lahka in tudi ni primerna za vsakogar, saj zahteva močne in trdne osebnosti, z osebnimi odlikami in vrlinami, kot so pogum, nesebičnost in tovarištvo. Sama sem se že večkrat na lastne oči prepričala, da ste neverjetno predani svojemu poklicu, in to dokazujete vsak dan znova. Zato vas izredno cenim in spoštujem, vse in vsakega posebej."

"Pri svojem delu se policistke in policisti vsakodnevno soočate z nevarnostjo, vaše naloge so nemalokrat tvegane, številne kritične in nepričakovane situacije terjajo od vas hitre in učinkovite odločitve. Pri tem ste izredno profesionalni, strokovni in kar je še posebej pohvalno, da pri tem ne pozabljate na človeško plat poklica, torej na ljudi, s katerimi se srečujete pri svojem delu, da skušate razumeti njihove osebne stiske, jim pomagati, svetovati in vlivati upanje. Vendar se žal kljub vašemu širokemu znanju, vašim bogatim izkušnjam in profesionalni usposobljenosti zgodijo stvari, ki se nikoli ne bi smele. Vesti o naših sodelavcih in prijateljih, ki so pri opravljanju policijskih nalog izgubili svoje življenje, nas ujamejo povsem nepripravljene in nas pretresejo v dno duše. Takrat ostanemo brez besed, nemi, v globokem spoštovanju do umrlih policistov, do njihovih družin in svojcev. Premlevamo, kako se je lahko zgodilo, kaj je šlo narobe in ali bi lahko tragično izgubo kakorkoli preprečili. Porajajo se številna vprašanja, ki nemalokrat ostanejo brez pravega odgovora. Edino, kar trdno in zagotovo vemo, je, da se kaj takega ne bi smelo več ponoviti," je še dodala ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar.

Park spomina je območje znotraj Policijske akademije v Tacnu, v katerem so umeščena tudi spominska obeležja z vklesanimi imeni policistov, ki so padli med osamosvojitveno vojno, in sicer Marijan Doblšek, Željko Ernoić, Robert Hvalc, Stanislav Strašek, Franc Šoster in Bojan Štumberger.

Na drugem obeležju pa so vklesana imena policistov, ki so od leta 1991 izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog:

  • Jakob Ornik, policist Policijske postaje Tolmin (Policijska uprava Nova Gorica), ki mu je 1. januarja 1993 pri reševanju udeleženca v prometni nesreči zdrsnilo na pomrznjenih in z listjem pokritih tleh, da je omahnil preko previsa v globino,
  • Anton Lipovac, stalni dežurni policist na Policijski postaji Kočevje (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 20. novembra 1997 v prostorih policijske postaje ustrelil občan,
  • Mitja Capuder, policist Policijske postaje Koper (Policijska uprava Koper), ki je 6. januarja 2009 umrl zaradi zastoja srca, medtem ko je zasledoval osumljenca vloma,
  • Damjan Kukovič, policist Policijske postaje Litija (Policijska uprava Ljubljana), ki ga je 22. avgusta 2014 pri kontroli prometa ustrelil voznik v postopku, umrl pa je tri dni kasneje,
  • Igor Mauser, policist Policijske postaje Ljubljana Vič (Policijska uprava Ljubljana), ki je življenje izgubil po tem, ko se je 4. julija 2015 storilec s svojim vozilom namerno zaletel v policijsko vozilo.

IMG 2693

"Spominska obeležja so bila od vekomaj nekakšen simbolni most do preteklih dogodkov. Pomembno je, da s tovrstnimi obeležji zagotovimo spomin za tiste generacije, ki niso neposredno doživljale te dogodke, kot je na primer generacija, ki se je danes zbrala tukaj v Tacnu. Še posebej je izražena simbolika teh obeležij v dejstvu, da so postavljena tam, kjer je večina ranjenih in umrlih iz policijskih vrst pričela svojo poklicno pot, prvič oblekla modro uniformo z upanjem in zanosom, da bodo služili narodu, da bodo izvajali svoje poslanstvo, na začetku svoje poti ob nezavedanju, s kakšnimi nevarnostmi in tveganjem se bodo pri svojem delu soočili. Kmalu po vstopu v te vrste, že leta 1991, smo bili soočeni s kruto realnostjo, ko smo v osamosvojitveni vojni izgubili šest naših kolegov, že dve leti kasneje se je zgodila tudi prva nesreča, ko je policisti izgubil življenje pri poskusu reševanja življenja občana. V naslednjih letih pa smo med opravljanjem policijskih nalog izgubili še štiri policiste. Takšni tragični dogodki za vedno pustijo posledice v našem sistemu, sistemu policije, in pri vseh bližnjih sodelavcih. Brazgotine, ki ostanejo, za vedno spominjajo na te tragične dogodke," je dejal generalni direktor policije Marjan Fank.  

Spominski park je uredila Policijska akademija na podlagi predloga Delovne skupine za poimenovanje parka padlim policistom, ki je bila imenovana oktobra 2013, in na podlagi razprav na ožjem kolegiju generalnega direktorja policije ter ob sodelovanju Urada za logistiko na notranjem ministrstvu. Park je pravno urejen z novim 29.a členom Pravil policije.

"Moja velika želja je, in prepričan sem, da to željo delimo vsi zbrani tukaj, da na ta kamen, ki predstavlja spominska obeležja, ne vklešemo nobenega imena več. Želim si, da bi vzpostavili sistem, da usposobimo naše zaposlene, da do takšnih tragičnih dogodkov nikoli več ne bi prišlo. A vsi, ki že dolgo nosimo modro uniformo, vemo, da je narava našega dela takšna, da so žal tudi takšni dogodki kruta realnost policijskega dela," je še dodal Fank.

IMG 2716

IMG 2721

Ob slovesnem odprtju parka so bila danes podeljena tudi priznanja ranjenim pripadnikom policije, in sicer spominski znak Ranjeni pripadnik policije 1991. Spominski znak so danes prejeli Aleš Ašič, Sašo Gavrič, Bojan Kaplan, Otokar Praper, Slavko Puklavec, Miran Ring, Jože Romšak, Jožef Šrok, posthumno pa Bojan Bedek, v imenu katerega so znak prevzeli njegovi svojci.

Spominski znak bodo naknadno prejeli tudi Franc Banko, Darko Božič, Brane Bratuša, Maks Breznik, Gorazd Grm, Sandi Krušnik, Zdenko Lilek, Ladislav Lovrenčič, Bojan Malec, Marjan Mauko, Darko Pajtler, Peter Skrivarnik, Milan Širnik, Franc Širovnik, Gorazd Toplak, Robert Verbančič, Janez Zelenik, ter posthumno Franc Kranjc in Jožef Kralj.

Spominski znak se podeli zaslužnim pripadnikom policije, ki so bili ranjeni v vojni za Slovenijo 1991 in so s svojimi dejanji izkazali zasluge pri zagotavljanju varnosti, obrambe in zaščite Republike Slovenje.