Sorodne objave

 

Za slovensko policijo je obisk visokih gostov na slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem pomenil velik varnostni in organizacijski izziv, na katerega smo se – skupaj z vsemi ostalimi pristojnimi službami v državi - intenzivno pripravljali že več mesecev. Ob koncu današnjega dne lahko rečemo, da so se vse skrbne priprave, strokovno načrtovani operativni ukrepi in dobro premišljene komunikacijske odločitve obrestovale. Celoten dogodek 30. julija 2016 je minil po planu - mirno in brez večjih posebnosti, tudi večurne cestne zapore niso povzročile večje gneče ali zastojev na vzporednih cestah po Gorenjskem.

IMG 6011 Kako so potekale aktivnosti Policije in drugih služb, je v izjavi za javnost danes zvečer strnil Robert Sušanj, vodja koordinacijske delovne skupine za izvedbo varovanja, sicer pa direktor Uprave za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi.


Zvočni posnetek izjave Roberta Sušanja (mp3) 


Kot je dejal, je promet čez dan potekal relativno tekoče, brez več desetkilometrskih kolon, na katere smo bili pravzaprav pripravljeni in na katere smo opozarjali: »Vse aktivnosti se v tem trenutku (ob 19.30, op. ur.) še niso zaključile, nekaj je bilo manjših težav, ampak vendarle je vse skupaj potekalo daleč od apokaliptičnih napovedi, ki so bile dane v preteklih dneh. Do sedaj smo zadevo speljali več kot odlično. Celo več, tudi na vzporednih cestah iz smeri Avstrije in v severnem delu Italije, tudi na štajerski avtocesti, je bil promet tekoč, na mejnih prehodih pa so bili zastoji celo krajši kot v povprečnem poletnem dnevu. Tako da smo bili zelo pozitivno presenečeni, da je vse to opozarjanje ljudi, naj se pravočasno odpravijo na pot ali pa naj za ta dan sploh ne načrtujejo potovanja, obrodilo sadove.« Dodal je še, da ga veseli, da so ljudje pokazali veliko razumevanja, da so se prilagodili, kar cenimo, komur smo povzročili kakšno nevšečnost, pa se mu že vnaprej opravičujemo.

IMG 6258

»Smo pa ob vseh teh aktivnostih imeli kar nekaj drugega, vzporednega dela. Vojaški helikopter je v okolici samega dogodka moral kar petkrat reševati v hribih, s helikopterjem smo v bolnišnico prepeljali hudo bolno osebo, imeli pa smo tudi primer življenjsko ogrožene osebe, ki smo jo kljub cestnim zaporam prepeljali s policijskim spremstvom z enega konca države na drugega, tako da je bila lahko oskrbljena, kot veleva medicinska stroka. Prepeljali smo tudi enega dojenčka v inkubatorju, prav tako po tej zaprti cesti s policijskim spremstvom.« Za to, da je obisk potekal gladko, da je bil resnično vzorno speljan, tudi z vidika varovanja, so policisti opravili ogromno dela v relativno težkih razmerah, bili so izjemno prizadevni in motivirani: »Ponosni smo, da imamo take pripadnike policije,« je še poudaril Sušanj.

IMG 5746

Kot torej kaže, se je napor, ki smo ga vložili v dolgotrajno predhodno obveščanje javnosti o predvidenih prometnih zaporah in drugih omejitvah, izplačal in v precejšnji meri dosegel svoj učinek. Vozniki so očitno upoštevali nasvete policistov in ubrali druge stranske poti oz. na pot odšli že zgodaj zjutraj ali večer prej. Tudi tuji vozniki so bili o zapori na Karavankah zelo dobro obveščeni in so uporabili alternativne povezave preko Gradca in Italije, zato na avstrijskih cestah ni bilo večjih težav. Prav tako so bili vsi potniki pravočasno na brniškem letališču, kar je prav tako rezultat uspešnega vnaprejšnjega obveščanja javnosti o možnih nevšečnostih.

IMG 5779

Pred obiskom visokih gostov je bila namreč popolnoma, v obe smeri zaprta gorenjska avtocesta med Vodicami in Karavankami. Zaprta je bila tudi ljubljanska zahodna obvoznica v smeri proti Gorenjski, del severne obvoznice ter ceste Šenčur-Brnik, Hrušica-Kranjska Gora-Podkoren in Trenta-Vršič-Kranjska Gora. Nekatere zapore so trajale do večera. Bolj zgoščen promet je bil na drugih koncih Slovenije (na primorski in pomurski avtocesti) ter na obalnih slovenskih, italijanskih in hrvaških cestah. Daljše čakalne dobe so bile tudi na številnih mejnih prehodih s Hrvaško, vendar vse v okviru pričakovanega, že sicer zelo povečanega prometa zaradi začetka počitnic v številnih evropskih državah.

IMG 5884

 Tudi brez ukrepov zaradi komemorativne slovesnosti pod Vršičem bi bila današnja sobota najbolj prometno obremenjena v celotni turistični sezoni.

IMG 5692

 Obisk tujega državnika v Sloveniji smo na vseh prizoriščih varovali z najstrožjimi varnostnimi ukrepi.


V vse aktivnosti (akreditacije in varnostni pregledi, varovanje dogodka, trase potovanja in spremljajočih protestov, urejanje prometa, postavljanje in sproščanje cestnih zapor, tehnična, logistična podpora in koordinacija ...) so bili vključeni policisti in drugi delavci iz vseh policijskih uprav in iz skoraj vseh organizacijskih enot v Policiji, ki so kadrovsko pomagale v tolikšnem obsegu, da ni bilo prizadeto redno delo policistov; nepogrešljiva je bila tudi podpora zaposlenih na notranjem ministrstvu.

IMG 6524

Pri samem varovanju velja izpostaviti odlično delo Centra za varovanje in zaščito, ki ima s tovrstnimi akcijami že bogate izkušnje.


Zahvala, da je vse teklo resnično tekoče in po načrtih, pa gre tudi vsem ostalim službam v državi, ki so bile – vsaka na svojem področju dela in v okviru svojih pristojnosti - od začetka tesno vpete v vse aktivnosti: Družbi za avtoceste Republike Slovenije, Avto-moto zvezi Slovenije, Slovenski turistični organizaciji, Upravi RS za zaščito in reševanje, Slovenski vojski, Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in Kontroli zračnega prometa Slovenije, Osnovnemu zdravstvu Gorenjske, Ministrstvu za notranje zadeve in Ministrstvu za infrastrukturo, Društvu Slovenija Rusija in ruskim varnostnim organom ter policijam sosednjih držav. 

gnc dars

V okrepljeni ekipi glavnega nadzornega centra DARS-a v Dragomlju sta kot koordinatorja za Policijo sodelovala tudi policijska inšpektorja iz Uprave uniformirane policije.


V prvi vrsti je bila naloga Policije poskrbeti za brezhibno varovanje visokih gostov, saj obisk na taki ravni zahteva ukrepe po najvišji stopnji varovanja, vključno z zaporami prometa. Vendar pa smo imeli pred očmi vseskozi tudi to, da bi običajni ljudje te ukrepe čim manj občutili na lastni koži, s čakanjem na mejnih prehodih ali v zastojih pred cestnimi zaporami. Temu smo se želeli izogniti predvsem s predhodnim temeljitim obveščanjem domače in tuje javnosti. V ta namen smo vsi skupaj - Policija in vse ostale sodelujoče službe - že od junija naprej uporabljali vse razpoložljive komunikacijske kanale. Pravočasno smo objavljali obvestila, pošiljali nasvete in dajali priporočila domačinom in turistom, DARS je natisnil tudi posebne letake  v slovenskem in za tujce tudi v angleškem jeziku  . Na sam dan obiska pa smo poskušali cestne zapore sproti čim hitreje umikati in sproščati promet ter tako ljudem ponovno omogočiti nemoteno mobilnost.

IMG 6618

 Generalni direktor policije Marjan Fank je ob obisku policistov v Kranjski Gori in na Vršiču pozdravil tudi policiste Letalske policijske enote, na koncu napornega dneva pa je obiskal še Center za varovanje in zaščito v Upravi za policijske specialnosti GPU ter pohvalil vse zaposlene, ki se lahko zaradi svoje profesionalnosti postavijo ob bok tujim policijskim kolegom.