Sorodne objave

 

Slovenska in avstrijska policija sta zaključili večletno kriminalistično preiskavo, s katero smo razbili mednarodno hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala s spletno prodajo prepovedanih drog.

Podrobneje smo kriminalistično preiskavo in prijetje osumljencev predstavili na današnji skupni novinarski konferenci Policijske uprave Maribor in avstrijske Deželne policijske direkcije za Štajersko (Landespolizeidirektion Steiermark). Novinarska konferenca je potekala v Gradcu.

NK gradz

Na novinarski konferenci so sodelovali (z leve): Andrej Kolbl, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, Daniel Lichtenegger iz Zveznega kriminalističnega urada iz Dunaja, dr. Christian Kroschl, državni tožilec iz Gradca, Erich Schnedl in Rene Kornberger, predstavnika kriminalistične policije avstrijske Štajerske.


Zvočni posnetek izjave Ericha Schnedla (v nemščini) (mp3)  

Zvočni posnetek izjave dr. Christiana Kroschla (v nemščini) (mp3)  

Zvočni posnetek izjave Reneja Kornbergerja (v nemščini) (mp3)  

Zvočni posnetek izjave Andreja Kolbla (s prevodom v nemščino) (mp3)  


Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor (SKP PU Maribor) so skupaj z avstrijskimi varnostnimi organi 2. junija 2016 zaključili večmesečno zbiranje obvestil o hudodelski združbi in odvzeli prostost petim osumljencem, ki so izvrševali kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog po čl. 186/III-I Kazenskega zakonika (KZ-1) ter kazniva dejanja pranja denarja po čl. 245/I-IV KZ-1. Dve osebi sta bila s kazensko ovadbo privedeni dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je po zaslišanju za oba odredil pripor. Istega dne, 2. junija 2016, so avstrijski varnostni organi na območju Avstrije odvzeli prostost še dvema slovenskima državljanoma. Eden izmed njiju je bil s kazensko ovadbo priveden na pristojno sodišče v Avstriji, kjer je bil zanj odrejen pripor in je bil že izročen pravosodnim organom v Sloveniji.

Kriminalisti SKP PU Maribor so na območju celotne države odvzeli prostost trem osumljencem in dvema osumljenkama, starosti od 27 do 39 let. Vsi so državljani Slovenije, ki so prebivali v Mariboru, Ljubljani, Kranju in okolici. Osumljenci so kazniva dejanja izvrševali tako, da so preko svoje spletne strani na območju Slovenije kot tudi ostale Evrope in posameznih držav iz ostalih predelov sveta neupravičeno prodajali nove psihoaktivne substance, ki so v skladu z Uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, prepovedane. V času preiskovanja, vse do maja 2016, so storili več sklopov nadaljevalnih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog, po členu 186 KZ-1 in pranja denarja po členu 245 KZ-1.

Zaznanih je bilo več različnih prepovedanih drog in sicer 3-FPM, 4-MMC, 2-MMC, 4-FA, 2-FA, Pentedron in 3-MMC. Ugotovljeno je bilo, da sta dva izmed osumljenih od 3. marca 2013 do 29. aprila 2016 neupravičeno prodala najmanj 500 kilogramov te prepovedane droge in s tem pridobila protipravno premoženjsko korist v višini najmanj 2.200.000,00 evrov.

Ena izmed oseb, ki je prepovedano drogo neupravičeno kupovala preko internetne strani, je zaradi predoziranja s to drogo v letu 2015, umrla. V navedenem primeru je šlo za državljana Slovenije.

Kriminalisti so v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi na območju Evrope z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov in klasičnimi metodami policijskega dela tekom celotne preiskave skupno zasegli 5924,47 grama prepovedane droge 3-MMC, 49,50 grama 4-FA in 129,27 gramov nove psihotaktivne substance 3-FPM.

2. junija 2016 so kriminalisti in policisti opravili več sklopov hišnih preiskav, preiskav vozil in osebnih preiskav na območju celotne Slovenije, kjer je bila zasežena večja količina elektronskih naprav (stacionarni, prenosni in tablični računalniki, prenosni diski, mobilni telefoni, USB ključi, spletni strežniki), vojaški detonator M-75, službena izkaznica policije, elektronska tehtnica, več kosov hladnega orožja (bodalo, bokser), približno 70.000 evrov gotovine, pištola Makarov cal 7,65 z dvema nabojnikoma in naboji ter dušilcem črne barve, pripomočki za pakiranje prepovedane droge (vakumski strojček, vrečke, škatle), svežnji različne dokumentacije (pogodbe, računi, potrdila o pologih, najemne pogodbe, potrdila v plačilih, ipd). Poleg tega je bila zasežena tudi prepovedana droga, in sicer 2 tableti amfetamina (ecstasy), manjša količina rastline konoplje in 2007,96 gramov kalijevega nitrata.

Na eni izmed hišnih preiskav je bilo zaseženo 130 gramov mase 3-FPM, ki jo je EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) uvrstil med nove psihoaktivne substance.

Na območju Slovenije so bila s sklepom sodišča zavarovana sredstva v skupni višini približno 225.000 evrov. Zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi je bila prav tako zavarovana nepremičnina v Avstriji, v vrednosti približno 60.000 evrov.

Izdan je bil tudi sklep Okrožnega sodišča v Mariboru za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi v višini do 984.494,00 evrov na bankah v tujini.

Pri analizi podatkov za opravljene nakupe so kriminalisti SKP PU Maribor ugotovili, da so kupci prepovedanih drog iz 39 držav sveta v navedenem obdobju za nakup prepovedane droge oz. novih psihoaktivnih snovi na spletnem portalu vplačali skupno 1.143.905 evrov. Zbiranje dokazov in preiskava sta potekala v času, ko je na območju Maribora potekala tudi intenzivna polemika o pojavu sintetičnih drog v Mariboru in problemih, povezanih s pojavom le teh. Nesporno je ugotovljeno, da obravnavanih in zaseženih prepovedanih sintetičnih drog, ki so jih kriminalisti zasegli hudodelski združbi, niso zaznali na območju PU Maribor. Prav tako tudi odjemalci oz. kupci prepovedanih drog niso bili z območja mariborske policijske uprave.

Kriminalisti SKP PU Maribor so zoper 10 osumljencev in 4 pravne osebe, ki so delovale v mednarodni hudodelski združbi, podali kazensko ovadbo na Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, zaradi utemeljenega suma storitve več nadaljevalnih kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po členu 186 KZ-1 in kaznivih dejanj pranja denarja po členu 245/I-IV KZ-1. Prav tako so zoper dva osumljenca podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, po členu 307/I KZ-1.

Za obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen:

  • kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog, po členu 186/III-I KZ-1, od 5 do 15 let,
  • kazniva dejanja pranja denarja, po členu 245/I-IV KZ-1, od 1 do 10 let ter denarna kazen
  • kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po členu 307/I KZ-1, od 6 mesecev do 5 let.

Dodatne informacije najdete tudi v gradivu avstrijskih varnostnih organov (v nemščini)