Sorodne objave

 

Predstavniki Policije in Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije smo na današnji skupni novinarski konferenci povedali več o nedavnem razkritju dobro organizirane mednarodne kriminalne združbe, ki je organizirala transporte kokaina iz Južne Amerike v Evropo. Gre za enega večjih uspehov slovenske policije na področju boja proti trgovini s prepovedanimi drogami.

govorci

 Na novinarski konferenci 4. junija 2010 so sodelovali: mag. Aleksander Jevšek, direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, mag. Branko Japelj, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, in Blanka Žgajnar, vodja Skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS.


Zvočni posnetek izjave mag. Aleksandra Jevška (mp3) 

Zvočni posnetek izjave mag. Branka Japlja (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Blanke Žgajnar (mp3) 


Gre za enega večjih uspehov slovenske policije na področju boja proti trgovini s prepovedanimi drogami. V zaključni akciji 25. maja 2010, po skoraj dve leti trajajoči mednarodni preiskavi kriminalne združbe, ki je organizirala ilegalne transporte kokaina iz Južne Amerike v Evropo, smo namreč prijeli 15 članov mednarodne kriminalne združbe, ki na hierarhični lestvici te združbe zasedajo zelo visoka mesta.

Na širšem območju Slovenije smo izvedli 30 hišnih preiskav pri 17 osumljencih, pri čemer je sodelovalo 150 policistov in kriminalistov treh policijskih uprav (Ljubljana, Kranj in Koper) ter Uprave kriminalistične policije in Specialne enote.

Delo policije je usmerjala Skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS, pri preiskavi pa smo neposredno sodelovali z več tujimi varnostnimi organi, predvsem z varnostnimi organi Srbije, Italije, Urugvaja, Argentine, Hrvaške, Češke in ZDA.

Podali smo kazenske ovadbe zoper 18 osumljencev, in sicer za kaznivi dejanji hudodelskega združevanja ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Vrhovnemu državnemu tožilstvu RS smo posredovali tudi pobudo za zavarovanje zahtevka za odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi.


Več informacij o poteku in rezultatih preiskave mednarodno organizirane kriminalne združbe v gradivu 

Več o delu slovenske policije na področju boja proti prepovedanim drogam v gradivu