Sorodne objave

 

Na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani je danes, 28. septembra 2016, pod naslovom E-zlorabe otrok: Delovanje storilcev in njihova obravnava potekal že šesti posvet na temo zlorab otrok na internetu. Rdeča nit tokratnega dogodka je bila obravnava storilcev spolnih zlorab otrok.

Organizatorji posveta prijavna točka Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenija, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije so ponovno zabeležili velik interes strokovne javnosti za tovrstno obravnavo problematike. Posveta se je udeležilo prek 230 slušateljev iz vrst policije, tožilstev, sodišč, socialnih služb, nevladnih organizacij, šolstva in industrije. 

DSC00973 DSC00981

Posvet sta s pozdravnima nagovoroma odprla vodja Centra za varnejši internet dr. Vasja Vehovar (levo) in pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Boštjan Lindav (desno).


Dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet, je pozdravil udeležence posveta in izpostavil prihajajoč jubilej prijavne točke Spletno oko, ki bo marca prihodnje leto obeležila deseto leto sprejemanja prijav posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora. V govoru se je dotaknil tudi aktualne problematike zakonodajne ureditve blokiranja dostopa do posnetkov zlorab. Po njegovi oceni lahko ta predstavlja pomemben preventivni ukrep, usmerjen v zaščito otrok, ki se vedno znova pojavljajo na teh posnetkih.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Boštjan Lindav je opozoril, da storilci spolnih zlorab otrok pogosto ne izkoriščajo zgolj naivnosti otrok, temveč tudi nepoučenost njihovih staršev. Na področju posnetkov zlorab na internetu je izpostavil pomen raznovrstnih preventivnih dejavnosti. Pri tem je po njegovih besedah izjemnega pomena sodelovanje vseh institucij, saj le s skupnim sodelovanjem lahko pripomoremo k bolj učinkoviti obravnavi posameznika in problematike zlorab otrok na spletu.


Zvočni posnetek govora mag. Boštjana LindavaZvočni posnetek govora mag. Boštjana Lindava (mp3)  

Govor mag. Boštjana Lindava, pomočnika direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi  

 
V prvem predavanju na posvetu je strokovnjakinja na področju preiskovanja spolnih zločinov in članica nacionalne enote nizozemske policije proti spolnemu izkoriščanju otrok Madeleine van der Bruggen predstavila analize vedenja storilcev v različnih preiskavah, povezanih s posnetki spolnih zlorab otrok na internetu. Pri tem je izpostavila širok nabor različnih motivacij za kazniva dejanja in različne vrste storilcev zlorab, kar po njenem mnenju vodi v nujnost raznovrstnih pristopov organov pregona pri njihovi obravnavi. Poudarila je pomen analize vedenja pri primerjavi stopenj tveganja za ponovno ogrožanje otrok.

"Največji uspeh našega projekta je uspešno zdravljenje moških s pedofilskimi nagnjenji in minimizacija tveganja za to, da bi zagrešili kazniva dejanja na področju spolnih zlorab otrok," je v govoru poudarila Petya Schuhmann, raziskovalka in koordinatorka projektov v okviru preventivnega projekta Kein Täter werden (Ne postani storilec) v Regensburgu v Nemčiji. Sedaj je po njenih besedah največji izziv obravnava moških, ki bi potencialno lahko zagrešili zlorabe oziroma kršili zakone o posnetkih zlorab na internetu, a hkrati na primer nimajo diagnoze pedofilije. Do konca letošnjega leta nameravajo začeti nov program obravnave za tovrstne ciljne skupine.
 

Glavni namen vsakoletnih posvetov na temo zlorab otrok na internetu je, da se na enem mestu združijo znanje in izkušnje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko zlorab otrok na spletu, in da se s tem omogoči čim bolj učinkovita obravnava tovrstnih zlorab in inkriminiranih internetnih vsebin. Ta namen organizatorji posveta zasledujejo z izobraževanjem ključnih akterjev, ki se srečujejo s to problematiko, ter z ustvarjanjem možnosti za vzpostavitev sodelovanja različnih organizacij.
 
Projekt Spletno oko in krovni projekt Center za varnejši internet izvajajo Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Zavod Arnes, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS, financirata pa ga Evropska komisija in Ministrstvo za javno upravo.

DSC00978