Sorodne objave

 

Na 6. mednarodnem sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja (SOBRA), ki je potekal na razstavišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni med 22. in 24. septembrom 2016, se je predstavila tudi Policija.

Na razstavnem prostoru v hali A in na zunanji ploščadi smo policisti predstavili različna delovna področja: splošne policijske naloge, varnost cestnega prometa, varovanje državne meje, delo kriminalistične policije in policijske forenzike, varovanje oseb, delo policije na vodah, specialno enoto, službene pse in konje, delo letalske policijske enote, zgodovino slovenske policije in druge zanimive vsebine.

61-IMG 0569

Policijski razstavni prostor so obiskali tudi državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic, direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.


Zanimanje za policijsko delo in opremo je bilo veliko, največ mladih pa je pokazalo zanimanje za zaposlitev v Specialni enoti, elitni enoti slovenske policije. Policijski "specialci" so imeli veliko dela s predstavljanjem svojega zahtevnega poklica, za katerega ni primeren vsak. Ne le da mora imeti kandidat za policijskega "specialca" najmanj šest let in pol delovnih izkušenj v policiji, uspešno mora prestati tudi izjemno zahtevne psihofizične teste, ki navadno precej razredčijo število prijavljenih kandidatov.

51-IMG 0516

Nekdanji "miličniki" so pri obiskovalcih zbudili precej nostalgije. Predvsem starejši so se radi ustavili pri vozilih nekdanje milice in skupaj z "miličniki" obujali spomine na nekdanje čase. Svoji bogati zasebni zbirki miličniških vozil in opreme sta prispevala zdaj že upokojena policista.

72-20160922 105436

Z miličniki sta se slikala tudi vrhunska športnika, zaposlena v policiji, judoista Rok Drakšič in Petra Nareks.

38-P1040145

50-IMG 0508

Svoje aktivnosti je na SOBRI predstavilo tudi Združenje Sever.


V hali A so s svojimi glasbenimi mojstrovinami navduševali člani Policijskega orkestra, obiskovalci pa so se z zanimanjem ustavljali tudi pri blazinah, kjer so lahko preverili, kako policisti izvajamo policijske postopke, in se naučili osnovnih prijemov samoobrambe. Svoje spretnosti so obiskovalci lahko vse tri dni preizkušali tudi na simulatorju vožnje z motornim kolesom.

47-IMG 0486

Obiskovalci, mladi in malo manj mladi, so se z zanimanjem ustavljali ob tatamiju, kjer so jim policisti pokazali, kako se s prvinami samoobrambe ubraniti morebitnim napadalcem.

37-P1040142

S policistom se je "pomerila" tudi judoistka Petra Nareks.


Otroški kotiček je bil ves čas poln razigranih otrok, ki so hiteli odgovarjati na nagradno vprašanje. Policistko so presenetili s svojim zelo dobrim pznavanjem cestnoprometnih pravil.

02-IMG 8249

58-P1040250

Najraje so se malčki ustavili pri policijskih konjih.


Policijski orkester, ki je tudi protokolarni orkester Republike Slovenije, je sejemsko dogajanje popestril z vrhunskim glasbenim nastopom. S širšo zasedbo in koračnicami so obiskovalce razveseljevali drugi dan sejma, sicer pa so prizorišče sejma SOBRA s svojimi glasbenimi mojstrovinami obarvali tudi prvi in zadnji dan, ko sta nastopili manjši zasedbi, sekstet in kvartet. Slednji je popestril tudi zaključek sejma, ki se ga je kot govornik udeležil državni sekretar, Boštjan Šefic.

57-P1040208

Na osrednjem poligonu so murskosoboški policisti vodniki službenih psov in kriminalisti mobilnega kriminalističnega oddelka vsak dan pripravili atraktiven prikaz svojega dela in ob tem poželi bučen aplavz. S profesionalnim vpadom v objekt so policisti onesposobili nevarnega storilca, ki je grozil z avtomatskim orožjem. Pomembno vlogo je odigral policijski službeni pes, ki je storilca presenetil in zmedel, da so lahko policisti uspešno dokončali nalogo.

21-IMG 8371

Ker je bil pri nevarni akciji en policist poškodovan, so na pomoč prileteli še policisti Letalske policijske enote ...

5-IMG 0424

Helikopter je poletel nad množico, iz njega pa so se spustili policisti Posebne policijske enote, ki so imobilizirali svojega poškodovanega kolega in ga potegnili na varno. Preden so odleteli, pa je propeler še pošteno razpihal frizure gledalcev. Policisti letalske in gorske policijske enote so popestrili dogajanje zadnji dan sejma in z atraktivno vajo navdušili množico.

6-IMG 0430

Posebej zanimiv prikaz svojega dela so pripravili policijski forenziki iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki so v hali postavili pravo "prizorišče zločina". Obiskovalci so jim pomagali preiskati zapleteno kaznivo dejanje in ob tem spoznavali delo forenzikov. Presenečeni so ugotavljali, da je realno forenzično delo precej drugačno in bolj zahtevno od dela forenzikov v popularnih televizijskih uprizoritvah.

10-IMG 8282

Veliko zanimanja je bilo za ogled policijske "blinde", to je oklepnega vozila, v katerem policisti Centra za varovanje in zaščito prevažajo najpomembnejše tuje in domače državnike ter druge varovane osebe. Ali ste vedeli, da za vožnjo tega vozila, ki tehta več kot 3,5 tone, potrebujete izpit kategorije C1?

74-20160923 114419

Sodelovanje na SOBRI, še posebej enot, ki zaradi narave svojega dela in drugih omejitev ne morejo organizirati dneva odprtih vrat za širšo javnost, je bila odlična priložnost, da policija svoja vozila, opremo, delo in aktivnosti predstavi tako operativnim službam, s katerimi vsakodnevno tesno sodeluje, kot tudi obiskovalcem, ki vsakič znova pokažejo izjemen interes za spoznavanje našega dela. Predvsem pa policisti in policistke na tovrstnih sejmih dosežejo obiskovalce tudi s preventivnimi nasveti, pomembnimi za njihovo varnost in varnost njihovega premoženja. Izkušnje namreč kažejo, da je preventivno svetovanje ljudem bistveno bolj učinkovito, ko poteka preko osebnega stika s policisti, še posebej v takšnih neformalni in prijetnih okoliščinah, ki jih zagotavlja sejemski dogodek, s čimer prispevamo k zagotavljanju višje stopnje samozaščitnega ravnanja ljudi, s tem pa tudi varnosti v državi.