Sorodne objave

 

Člani delovne skupine za psihološko pomoč in psihološko podporo v Policiji smo se 13. in 14. oktobra 2016 v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje RS na Igu udeležili usposabljanja s področja nudenja psihosocialne pomoči. Odzvali smo se vabilu vodje usposabljanja dr. Andreje Lavrič iz izobraževalnega centra.

Usposabljanje je potekalo znotraj projekta Razvoj in implementacija sistema psihosocialne pomoči reševalcem in prebivalcem ob nesrečah, ki ga sofinancira Evropska unija iz sklada za notranjo varnost.

504A6526.zm 504A6528.zm

Na srečanju smo obravnavali skupinske razbremenilne pogovore po nesrečah, tokrat pod vodstvom gostujočega predavatelja, psihologa Bruna Almedide de Brita iz Portugalske, ki je specializiran za travmatične dogodke. Svoje teoretično znanje je implementiral tudi v praksi, saj je kot psiholog svoje delo opravljal v gasilski brigadi in v enoti specialne vojaške policije.

DSC 7400.zm

DSC 7402.zmProgram je zajemal naslednje vsebine:

  • obravnavanje psihosocialne krizne intervencije,
  • priprava na skupinske razbremenilne pogovore po nesrečah in pomen zaupnikov ter psihologov,
  • postopek izvajanja skupinskih razbremenilnih pogovorov po nesrečah,
  • vključevanje psihosocialne pomoči v dnevne intervencije in večje nesreče.
504A6529.zm 504A6535.zm

Oba dneva sta potekali tudi superviziji, in sicer prvi dan za zaupnike in drugi dan za psihologe. Policijski zaupniki in policijske psihologinje smo svoje izkušnje delili z zaupniki in psihologi, ki delujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami (gasilci, reševalci, člani gorske reševalne službe), ter psihologi, ki delujejo na Ministrstvu za obrambo.

504A6538.zm