Sorodne objave

 

Prvič v samostojni Sloveniji imajo tudi prebivalci vzhodnega dela države neposreden dostop do zdravstvenih storitev na področju helikopterske nujne pomoči. Vlada je namreč izpolnila obljubo in na mariborskem letališču vzpostavila novo bazo HNMP

IMG 9322

Začetek delovanja ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči na tem delu Slovenije so danes, 18. novembra 2016, na Letališču Edvarda Rusjana Maribor pospremili generalni direktor policije Marjan Fank, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga ter drugi predstavniki MNZ in Policije.

IMG 9330

 Po besedah Marjana Fanka je bilo med stroko že nekaj let prisotno razmišljanje o tem, kako medicinsko pomoč še nadgraditi in razširiti na območje celotne države. Izrazil je zadovoljstvo, da bomo sedaj, z vzpostavitvijo dodatne baze HNMP, končno lahko povečali dostopnost, hitrost in učinkovitost tovrstnega reševanja. Prepričan je tudi, da se bo poskusni projekt v pol leta dobro izkazal, in izrazil upanje, da bo druga baza HNMP po tem obdobju postala stalnica, ki bo še okrepila dosedanje dobro sodelovanje policije z ostalimi službami na tem področju.


Zvočni posnetek izjave generalnega direktorja policije Marjana Fanka (mp3) 


O drugi bazi helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP)

 Potem ko je Vlada RS izpolnila obljubo, ki jo je dala med regijskim obiskom marca letos, in na Letališču Edvarda Rusjana Maribor vzpostavila novo bazo HNMP, se je 15. novembra 2016 začel izvajati šestmesečni pilotski projekt. Ocenjena vrednost delovanja baze na letni ravni je 1.496.834 evrov. Policija kot helikopterski prevoznik bo finančna sredstva za letenske v skladu z vladnim sklepom (št. 16500-2/2015/4 z dne 10. 9. 2015) zagotavljala iz svojih proračunskih sredstev, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa bo financiral zdravstvene storitve in pripravljenost ekip HNMP.

To dejavnost bodo policisti LPE opravljali po razporedu dela, torej vsi tehniki letalci in vsi piloti, ki so usposobljeni za opravljanje te dejavnosti in imajo ustrezno licenco ter pooblastilo za tipe helikopterjev, s katerimi se bo ta dejavnost izvajala tudi v Mariboru. Posadka šteje tri osebe: pilot, kopilot in tehnik. Pri razporedu dela se bo seveda upoštevalo, da bodo večkrat razporejeni v bazo Maribor delavci, ki domujejo v bližini Maribora.

Čas izmene v zimskem obdobju traja med 7.30 in 18.30, poleti pa med 7.30 in 19.30. Delovni čas HNMP je predvsem v zimskih mesecih krajši od delovnega časa dežurne posadke LPE, zato se bosta tako helikopter kot posadka lahko po zaključku delovnega časa HNMP uporabila tudi za eventualne potrebe interventnih policijskih nalog, predvsem za pomoč pri iskanju pogrešanih oseb.

AB212-S5-HPB

 Dejavnost HNMP na letališču Maribor se bo v začetku izvajala s helikopterjem AB-212 (na fotografiji), kasneje pa s helikopterjem A-109E Power.


LPE je za vse zdravstvene delavce, ki bodo na mariborskem letališču izvajali dejavnost HNMP,  izvedla usposabljanje za varno delo ter seznanitev s helikopterji in varnostnimi postopki.

Z Aerodromom Maribor je bila sklenjena najemna pogodba za poslovne prostore (skupaj 90 m2) in hangar (441 m2) za skupno mesečno najemnino 2.448 evrov, v kar so vključeni vsi obratovalni stroški (elektrika, ogrevanje, voda, kanalščina) in souporaba skupnih prostorov. Pogodba v skupni vrednosti 14.688 evrov velja do 30. aprila 2017.

Poslovni prostori v upravni stavbi letališča obsegajo eno pisarno, ki je namenjena osebju LPE, drugo pisarno, namenjeno zdravstvenemu osebju, in tretjo pisarno, ki je skupna in namenjena za shranjevanje opreme obeh subjektov. V hangarju je postavljena tudi ograja policije, ki ločuje prostor za helikopter LPE od ostalega prostora. Za potrebe helikopterja so na letališču še pristajalna ploščad, traktor za premikanje ploščadi in snovna tehnična oprema za vzdrževanje helikopterja.


Naloge v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči primarno izvaja Letalska policijska enota

Poleg nadzora prometa in schengenske meje, gorskega reševanja, iskanja pogrešanih oseb in storilcev kaznivih dejanj Letalska policijska enota (LPE) s tremi od šestih helikopterjev opravlja tudi naloge v okviru helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), ki je del sistema nujne medicinske pomoči Slovenije.

galerija30

Vlada RS je z uredbo leta 2007 določila Policijo oz. LPE za primarnega podpornika na področju helikopterske nujne medicinske pomoči in za sekundarnega na področju gorskega reševanja.

pomoc pn ac2

Pri helikopterski nujni pomoči gre za izjemno humanitarno delo, ki ga posadke in posamezniki včasih opravljajo tudi v okoliščinah, ki so izjemno nevarne in na meji izvedljivega. Življenja rešujejo vsak dan. Pomoč pripeljejo na kraj, kjer bi bila ta sicer nemogoča, ter ponesrečence in bolne v izjemno kratkem času pripeljejo od kraja nesreče do bolnišnične oskrbe.


Od leta 2003 do konca leta 2006 je deloval pilotski projekt HNMP v Sloveniji pri Ministrstvu za zdravje, nato je enota s sedežem na Brniku začela redno delovati. Agencija za civilno letalstvo je LPE izdala dovoljenje za izvajanje letalskih dejavnosti. V tem dovoljenju so našteti tudi helikopterji, s katerimi lahko opravljamo HNMP. To so trenutno trije helikopterji. Za delovanje HNMP policija oz. LPE namenja dovolj velike in ustrezno opremljene helikopterje tipa AB-212, AB-412 in A-109E Power, visoko usposobljene posadke in stalno dežurstvo (na Brniku). Več informacij: Letalska policijska enota