Sorodne objave

 

Danes, 28. novembra 2016, so v Kongresnem centru Brdo v Predosljah, Kranj, ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, ministrica za obrambo Andreja Katič in državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Nina Pirnat sprejele člane ekip helikopterskega reševanja, ki pomagajo pri helikopterskem reševanju v gorah, helikopterskih nujnih medicinskih prevozih in medbolnišničnih helikopterskih transportih.

20161128 130624

Sprejema so se udeležili tudi generalni direktor policije Marjan Fank in namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar z najožjimi sodelavci ter policisti Letalske policijske enote, ki sodelujejo v reševalnih poletih, in policisti tretjega sestava Posebne policijske enote ali Gorske enote, ki so reševalci letalci.


"Helikoptersko reševanje ni enostavno delo, tudi ni rutinska služba od osmih do štirih. Je pravzaprav poslanstvo, ki terja celega človeka, predanega in požrtvovalnega, in kar je še bolj pomembno - v eni osebi zahteva in združuje odličnega strokovnjaka, ki se znajde v težkih in nepredvidljivih okoliščinah, hkrati pa zaupanja vrednega sodelavca, na katerega se lahko visoko v zraku stoodstotno zaneseš. To so odlike, ki jih je treba spoštovati, še posebej v današnjih časih, ko v pričakovanju čim hitrejše izpolnitve svojih pogosto malenkostnih in sebičnih zahtev, nemalokrat pozabimo na sočloveka in hote ali nehote spregledamo njegovo stisko ali klic na pomoč." je v nagovoru izpostavila ministrica Györkös Žnidarjeva.

20161128 132043

Foto: SOJ MNZ

Začetek delovanja letalske policijske enote sega v leto 1967, ko je takratna milica v uporabo dobila prvi helikopter. Že leto kasneje je policijski helikopter prvič sodeloval pri reševanju v gorah. V osemdesetih letih so se nato ponašali s helikopterjem, ki je bil preurejen izključno za prevoz bolnikov in ponesrečencev. Letalska policijska enota ima danes sodobno medicinsko opremo za reševanje v gorah, med njimi opremo za prevoz bolnikov in dojenčkov ter posebna nosila, ki se z vitlom spustijo do ponesrečenca.