Sorodne objave

 

V Barceloni je od 8. do 14. oktobra potekalo srečanje članic Evropske mreže policistk in Mednarodnega združenja policistk ter mednarodna konferenca z naslovom Equality and Security. Dogodkov sta se udeležila tudi predstavnika slovenske policije Apolonija Grobin iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije GPU in dr. Džemal Durić iz Policijske akademije.

DSC 0764

Sestanek članic Evropske mreže policistk


Enodnevnega rednega letnega sestanka Evropske mreže policistk (European Network of Policewomen - ENP) so se udeležile še policistke iz Španije, Litve, Nizozemske, Irske in Danske. Sicer šteje članstvo ENP 22 predstavnic iz različnih evropskih držav.

Dan po rednem letnem sestanku je vodstvo Evropske mreže policistk v sodelovanju s članicami in Mednarodnim združenjem policistk (International Association of Women Police - IAWP) organiziralo še konferenco Equality and Security, ki se je začela z uradno otvoritvijo konference in parado na ulicah Barcelone.

DSC 0788 1

Otvoritev konference, ki jo je organiziralo vodstvo Evropske mreže policistk v sodelovanju s članicami in Mednarodnim združenjem policistk.


Na povabilo predsednice ENP je na konferenci sodeloval tudi dr. Džemal Durić iz Centra za raziskovanje in socialne veščine, ki je pripravil delavnico o vodenju v policiji. Tovrstne udeležbe prispevajo k prepoznavnosti Policijske akademije, ki aktivno sodeluje v različnih programih razvoja vodenja v širšem mednarodnem prostoru.

DSC 0780 1

Slovenska predstavnica Apolonija Grobin na otvoritvi konference

dzemal

Dr. Džemal Durić je pripravil delavnico o vodenju v policiji.


Paradi, ki je predstavila policistke iz celega sveta, se je pridružila tudi slovenska predstavnica mreže policistk Apolonija Grobin. Njena udeležba je pripomogla k večji prepoznavnosti slovenske policije in slovenske policijske uniforme v svetu, uniformo pa so hitro prepoznali tudi slovenski turisti v Barceloni.

DSC 0826

V paradi na barcelonskih ulicah, ki je bila zanimiv dogodek tako za predstavnice policije kot naključne mimoidoče, se je vila tudi slovenska zastava.


Evropska mreža policistk je bila ustanovljena 23. marca 1989 na Nizozemskem na mednarodni konferenci za ženske, zaposlene v policiji. Ustanovitelji so predvideli nastanek in razvoj strokovne mreže, ki bi zagotovila informacijski kanal, prek katerega bi lahko policistke stkale konstruktivna zavezništva na področju enakih možnosti v okviru policijskih služb v Evropi.

Druženje in mreženje predstavljata pospeševanje pozitivnih sprememb na področju enakosti spolov, upravljanja raznolikosti in optimizacije položaja žensk v policijah. Kljub temu, da smo na področju enakopravnosti naredili velik korak naprej, je treba takšno družbeno razmerje ohranjati, obenem pa ves čas stremeti k napredku in osveščanju o pomenu in vlogi žensk v policijah.