Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo napotila dvanajsto skupino policistov. Med 11. januarjem in 10. februarjem 2017 bo za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na makedonskem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov skrbelo tudi šest policistov iz Slovenije.

Tam bodo naloge opravljali policisti Boštjan Žula iz Policijske postaje Žalec (Policijska uprava Celje), Dejan Kranjec iz PP Lendava (PU Murska Sobota), Vojko Uršič iz PP Medvode (PU Ljubljana), Jani Perčič iz PP Metlika (PU Novo mesto), Nenad Majkič iz Postaje mejne policije Starod (PU Koper) in Gregor Plajnšek iz PP Tolmin (PU Nova Gorica).

IMG 0308

Dan pred odhodom jih je sprejel namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički. Temu dogodku in delovnemu srečanju so prisostvovali še vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Vladimir Pocek in Roman Čoh iz istega sektorja ter Peter Skerbiš iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije na GPU. Enajsta skupina, ki je tam delala tudi čez božično-novoletne praznike, se je po težavah na poti zaradi vremena z zamudo, vendar srečno vrnila domov.

Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven mejnega prehoda Bogorodica. Makedonskim policistom bodo po potrebi pomagali v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre - Gevgelija), kjer poteka sistem registracije migrantov. Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi in uporabljali bodo službena vozila ter opremo.

IMG 0323

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi