Sorodne objave

 

Bele površine pozimi privabljajo vse generacije smučarjev, deskarjev in sankačev, še vedno pa so med nami tisti, ki te radosti še niso okusili. Preko projekta Šolar na smuči je že tretjo leto omogočena tovrstna zabava, tokrat za 2582 prijavljenih osnovnošolcev. Poleg osvajanja osnov smučanja bodo med 16. in 20. januarjem 2017 izvedeli tudi, kako se pravilno vesti na smučišču in varno smučati.

Zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo Šolar na smuči gostijo in brezplačno organizirajo smučarski centri Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje, Vogel in Cerkno, skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in Policijo.

IMG 0426

 Na smučišču Krvavec se je 15. januarja, na svetovni dan snega in ob uradnem odprtju projekta Šolar na smuči, 100 otrok v starosti do 15 let učilo prvih smučarskih zavojev, vsi ostali obiskovalci te starosti pa so lahko smučali brezplačno.


Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter osvojijo pravila varnosti na smučiščih. V dveh letih je bil omogočen brezplačen smučarski dan skoraj 4000 učencem in več kot polovica otrok je v sklopu akcije Šolar na smuči prvič stala na smučeh. Želja vseh partnerjev projekta je vlagati v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov. Zato bo tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno in tako bo pet smučarskih centrov v petih dneh letos gostilo skupaj 2500 šolarjev na smučeh.

Kot je dejal pobudnik akcije Uroš Zupan iz RTC Krvavec, smučarske šole v naravi za otroke od uvedbe devetletke niso več obvezne, posledično pa je viden upad zanimanja za ta šport: "Prepričani smo, da je mladim treba dati priložnost in naš cilj je, da bi v naslednjih letih dali priložnost celi generaciji desetletnikom. Zanimanje za projekt raste iz leta v leto, saj vsako leto gostimo več otrok, vsekakor pa takšnega projekta ne bi mogli izvesti brez podpore mnogih, ki že tretje leto verjamejo v projekt in skupaj z organizatorji omogočijo brezplačen voden smučarski dan preko 2500 otrokom, večina pa jih prav po njihovi zaslugi sploh prvič stopi na smuči."

Zvočni zapis izjave Uroša Zupana (mp3)  

IMG 0477

 Tokrat je izbrani termin pred zimskimi počitnicami, ki bodo v drugi polovici februarja, da bi otroci pridobljeno znanje takrat lahko utrdili.


Smučanje je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih nacionalnih športov, zato ne čudi, da je ambasador te akcije slovenski smučar Jure Košir:"Zelo lepo je videti otroke, ki prvič vidijo smučarsko opremo in po nekaj urah vsaj osnovno odpeljejo nekaj zavojev."

Zvočni zapis izjave Jureta Koširja (mp3)  


Za red na smučišču, predvsem pa za nasvete, sta skrbela policista smučarja Robert Šebenik in Matej Brajnik, Alojz Sladič iz Generalne policijske uprave pa je dejal: "Pomembno je, da se zavedate svojih smučarskih sposobnosti in da prilagodite smučanje sebi, terenu in ostalim smučarjem, da niste pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi ter da pazite na svojo smučarsko opremo in druge vrednejše predmete. Posebej bodite pozorni na otroke in slabše smučarje ali deskarje. Smučajte na urejenih smučiščih, hodite pa le ob njihovem robu. Prilagodimo hitrost in način smučanja svojem izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram."

Zvočni zapis izjave Alojza Sladiča (mp3) 

IMG 0590

Projekt je pohvalila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, ki je mladim zaželela prijetno in varno smučanje ter se zahvalila vsem sodelujočim. Po njenih besedah je ta projekt med drugim namenjen spodbujanju gibanja, ki ga je žal premalo, ter zdravega življenjskega sloga.

Zvočni zapis izjave Maje Makovec Brennčič (mp3) 


Po besedah predsednika Smučarske zveze Slovenija Enza Smrekarja je na dolgi rok takšen projekt priložnost, da se med mladimi najde tudi kakšen bodoči šampion.

Zvočni zapis izjave Enza Smrekarja (mp3) 


Soustvarjalci tega projekta so bili tudi zaposleni v Zavodu za šport Republike Slovenije Planica, čigar naloga je povezovanje s šolami, je dejal njegov direktor Jelko Gros.

Zvočni zapis izjaveJelka Grosa  (mp3) 


Letošnja akcija se bo uradno zaključila v petek, 20. januarja 2017, na smučišču Cerkno, kjer bo otroke obiskal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Le varna smuka je užitek - nasveti policije za večjo varnost na smučišču