Sorodne objave

 

Tekmovalci in tekmovalke, pripadniki in pripadnice Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite, so se v soboto, 14. januarja 2017, pomerili med seboj v tradicionalnem patruljnem teku na smučeh. Na tekmovanju, ki ga je organizirala 1. brigada Slovenske vojske, se je pomerilo 46 ekip, skupaj 184 tekmovalcev in tekmovalk. V disciplini smučarskega teka pa so se v svoji kategoriji pomerili tudi veterani vojne za Slovenijo.

V spomin na bitko Cankarjevega bataljona v Dražgošah in na padle borce 3. bataljona Prešernove brigade se tekmovanje v patruljnem teku na smučeh neprekinjeno odvija že od leta 1971. Ekipno tekmovanje poteka v teku na turnih smučeh s preizkusi v streljanju z malokalibrsko puško, metu šolske bombe, premagovanju nizkih ovir s plazenjem, premagovanju neurejenega terena peš, terenskem smučanju in prevozu ranjenca z nosili. Ženske premagujejo petkilometrsko progo s približno 225 m višinske razlike, moški pa progo z desetimi kilometri in s približno 450 m višinske razlike, pri čemer je vsaka ekipa obremenjena še s 24 kg bremena v nahrbtnikih, zmanjšanem za težo turnih smuči članov v ekipi.

Tekmovanje, ki ima tudi vlogo srečevanja in medsebojnega spoznavanja pripadnikov varnostnih in zaščitnih struktur, slovi predvsem po preizkusu psihofizične in borbene pripravljenosti v zimskih razmerah. In kot se za tekmovanje spodobi, tekmovalnega duha na pokljuškem patruljnem teku nikoli ne manjka.

IMG 4182

IMG 4154

Tako je po lanskoletnem 2. mestu letos zmago v absolutni moški kategoriji slavila ekipa Specialne enote Uprave za policijske specialnosti Generalne policijske uprave, 2. mesto je zasedla ekipa 132. GORB Slovenske vojske, 3. mesto pa je pripadlo ekipi GRS Jezersko (1. ekipa) iz Civilne zaščite.

V ženski absolutni konkurenci so bile letos ponovno stopničke rezervirane za pripadnice Slovenske vojske. Zmagovalke so bile pripadnice 132. GORB Slovenske vojske, na 2. mestu so se uvrstile iz ekipe 10. PEHP in na 3. mestu ekipa POV LOGBR.

V kategoriji Policija moški je nastopilo 10 ekip. Najboljši so bili tekmovalci Specialne enote Uprave za policijske specialnosti Generalne policijske uprave, na 2. mestu so pristali tekmovalci iz Policijske uprave Ljubljana, 3. mesto pa je zasedla ekipa Centra za varovanje in zaščito Uprave za policijske specialnosti Generalne policijske uprave. Najboljša ženska policijska ekipa med petimi nastopajočimi pa je bila Policijska uprava Ljubljana, vendar letos le za pičlih 5 sekund, 2. mesto je dosegla ekipa Centra za varovanje in zaščito Uprave za policijske specialnosti Generalne policijske uprave, 3. mesta pa so se veselile tekmovalke Centra za raziskovanje in socialne veščine Policijske akademije Generalne policijske uprave.

Pokljuka Patruljni Tek

Razglasitve rezultatov in podelitve medalj in pokalov se je v imenu Ministrstva za notranje zadeve udeležil državni sekretar Boštjan Šefic, ki je nagovoril prisotne in podelil medalje. Pri podelitvi priznanj se mu je pridružil tudi namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički in poveljnik Specialne enote Uprave za policijske specialnosti Generalne policijske uprave Milan Pleško.

Vsem udeležencem in udeleženkam patruljnega teka na smučeh, predvsem pa dobitnikom in dobitnicam kolajn, iskreno čestitamo, organizatorju tekmovanja, Slovenski vojski, pa se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in organizacijo tekmovanja!

Foto (skupinska ob podelitvi): Slovenska vojska