Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Marjan Fank se danes, 7. februarja, in jutri v Berlinu udeležuje izrednega srečanja evropskih policijskih šefov in vodij organov za boj proti terorizmu. Osrednja tema srečanja je krepitev sodelovanja med državami v združenem boju proti terorističnim grožnjam v Evropi, ki so najresnejše v zadnjih desetih letih. Zadnji napadi po Evropi kažejo, da teroristi uporabljajo široko strategijo pri izvajanju napadov, katerih osnovni cilj je povzročiti masovne žrtve.

20170207 152634

Na srečanju udeleženci obravnavajo značilnosti trenutnih terorističnih groženj in kompleksnega delovanja storilcev raznolikih profilov, pa tudi ključne ugotovitve in spoznanja iz do sedaj izvedenih napadov po Evropi. Politična in socialna nestabilnost v posameznih delih Afrike in Bližnjega vzhoda predstavlja podlago za nadaljnje procese radikalizacije, ki ogrožajo evropske države. To predstavlja svojevrsten izziv za organe pregona, saj so napadalci visoko usposobljeni z znanji z različnih področij, so vse bolj mobilni, delujejo transnacionalno in uporabljajo več identitet.

20170207 152523

Za učinkovit boj proti terorizmu je zato edini možen odgovor skupen in enoten operativni odziv evropskih policij in drugih organov. Ta mora vključevati učinkovit pretok informacij med državami in posameznimi organi, tako za strateške, kot tudi za operativne namene, izrabo vseh razpoložljivih sistemov, orodij in podatkov, učinkovito koordinacijo, multidisciplinarni pristop ter uporabo novih rešitev.