Sorodne objave

 

Pred nami so zimske počitnice, ko bo veliko otrok skupaj s starši preživljalo prosti čas na smučiščih. Da bi bilo smučanje prijetno in predvsem varno za vse, bomo policisti med 20. februarjem in 3. marcem 2017 pogosteje prisotni na smučiščih, preverjali pa bomo tudi nedovoljeno vožnjo z vozili v naravnem okolju.

Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča (mp3)  
iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3)  


Letos je bilo na slovenskih smučiščih obravnavanih že 37 nesreč s hudo telesno poškodbo, v katerih največji delež poškodovanih predstavljajo otroci (več kot 60 %), zato je treba pred zimskimi počitnicami ponovno opozoriti obiskovalce smučišč, naj smučajo skladno z mednarodnimi FIS pravili, naj na smučiščih upoštevajo odredbe in navodila nadzornikov, policistov ter upravljavcev, pa tudi označbe na smučarskih progah. Smučišče naj uporabljajo tako, da ne ogrožajo ali poškodujejo sebe, drugih‎ ali pa naprav ali označb na smučišču.

Uporaba smučarske čelade je obvezna za otroke do vključno 14. leta starosti, njeno uporabo pa priporočamo tudi ostalim smučarjem. 

IMG 0473

Le varna smuka je užitek - nasveti policije za večjo varnost na smučišču

Pobarvanka - otroci, barvajte FIS pravila za smučanje in se učite


V času zimskih počitnic bo policija okrepila svojo prisotnost na smučiščih, za zagotovitev večje varnosti pa bo skupaj z drugimi nadzornimi organi, kot sta Inšpekcija za ceste, železniški promet, žičniške naprave in smučišča ter Inšpektorat RS za notranje zadeve, izvajala tudi poostren nadzor smučišč. Ker v zimskem času ugotavljamo tudi povečano število kršitev vožnje z vozili v naravnem okolju, bo poostren nadzor usmerjen tudi v to problematiko, v tem delu pa bodo policisti sodelovali z inšpektorji za kmetijstvo, gozdarstvo, ribištvo in lovstvo ter z naravovarstvenimi nadzorniki Krajinskega parka Ljubljansko Barje, Regijskega parka Škocjanske jame, Triglavskega narodnega parka ter Krajinskega parka Strunjan.


Statistični podatki

  • Do vključno 15. februarja 2017 so policisti na slovenskih smučiščih obravnavali skupno 37 nesreč, ki so imele za posledico hude telesne poškodbe, v enem primeru pa so bile poškodbe opredeljene kot posebno hude, saj je bilo v nevarnosti življenje smučarja. V celotni lanski smučarski sezoni je bilo na smučiščih obravnavanih manj tovrstnih nesreč, in sicer 33.
  • Najpogosteje prihaja do nesreč zaradi padcev oz. so poškodovani v nesrečah udeleženi sami, v nekaj primerih pa je bil obravnavan tudi trk dveh smučarjev oziroma nalet deskarjev na smučarje.
  • V nesrečah so najpogosteje poškodovane spodnje okončine, v največ primerih gre za zlome goleni, sledijo pa zlomi kosti rok.
  • Večina udeležencev v nesrečah je uporabljala zaščitno čelado, do poškodb glave pa v nesrečah praviloma ni prihajalo.
  • V kar nekaj primerih nesreč je bilo z ogledom kraja in z zbiranjem obvestil ugotovljeno, da se smučarjem ob padcih na smučeh niso odpele vezi, zato policisti opozarjamo, naj smučarji pred začetkom smučanja preverijo ustreznost opreme, predvsem pa ustrezno nastavitev vezi. Za nasvet se lahko obrnejo tudi na serviserje v smučarskih centrih ali pa na izkušenejše smučarje.