Sorodne objave

 

Na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Murska Sobota, Kranj in Nova Gorica preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada in kriminalisti iz prej navedenih policijskih uprav danes, 16. marca 2017, na podlagi odredb sodišča opravljajo 33 hišnih preiskav in druga preiskovalna opravila ter iščejo dokaze o storitvi kaznivih dejanjih s področja gospodarske kriminalitete.

Hišne preiskave se opravljajo tako v poslovnih prostorih kot tudi na naslovih bivališč fizičnih oseb.

Gre za policijska opravila v okviru predkazenskega postopka, ki poteka zoper 17 osumljenih fizičnih oseb v povezavi z več kaznivimi dejanji zlorabe položaja ali pravic oz. zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katera je predpisana kazen zapora do 8 let.

Preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj, ki so povezani z različnimi gospodarskimi posli v zvezi s prevzemom gospodarske družbe iz Ljubljane, med njimi gre za posle z vrednostnimi papirji ter zaračunanimi in plačanimi fiktivnimi storitvami. Preiskovalci so sume teh kaznivih dejanj zaznali v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj, za katera so opravljali hišne preiskave maja 2016.

Z obravnavanimi kaznivimi dejanji je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 6 milijonov evrov.

V okviru današnjih hišnih preiskav nobena oseba ni bila pridržana.

Predkazenski usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, v preiskovalnih dejanjih pa sodeluje skupno 140 kriminalistov.


Zvočni posnetek izjave mag. Davida Antoloviča, (mp3) 
pomočnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada


Poudaril je, da preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj glede povezanih gospodarskih poslov, katerih skupen namen je bil ta, da je bil prevzem družbe financiran s premoženjem iste družbe.

V času dajanja izjave (tj. danes ob 15. uri) so preiskovalci opravljali še 4 hišne preiskave. Do sedaj pa so na že opravljenih preiskavah zasegli večjo količino poslovne dokumentacije in več nosilcev elektronskih podatkov. Po zaključenih hišnih preiskavah bo sledil pregled in analiza zaseženih podatkov.