Sorodne objave

 

Začela se je akcija Najboljši za volanom, s katero v Avto-moto zvezi Slovenije pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA in v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo ter drugimi partnerji izbirajo najboljšega mladega voznika ali voznico v Sloveniji. Preizkusi se tudi ti!

PAV 1720 1024x683

Akcijo Najboljši za volanom smo podrobneje predstavili v ponedeljek, 6. marca 2017. Gre za preventivno-izobraževalni projekt, v katerem bodo s serijo izbirnih teoretičnih testov in praktičnih tekmovanj na poligonu AMZS Centra varne vožnje na Vranskem naziv najboljšega za volanom junija podelili tistemu mlademu vozniku oziroma voznici do 24 let, ki bo poleg znanja cestnoprometnih pravil in poznavanja avtomobilizma ter avtomobilske tehnike pokazal tudi največ znanja, spretnosti in talenta pri varni vožnji avtomobila, ukrepanju v primeru prometne nesreče in poznavanju postopkov izvajanja prve pomoči.

V prvi fazi izbora, ki bo potekala do 31. marca 2017, so vabljeni mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, da opravijo test oziroma preskus znanja na www.najboljsizavolanom.si. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 udeležencev spletnega preskusa bo povabljenih v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v kvalifikacijah, ki bodo aprila in maja, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preskušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij bodo postali finalisti: ti se bodo junija pomerili še v finalnem tekmovanju. Finalisti, še posebej pa zmagovalec, bodo postali mladi ambasadorji varne vožnje.

"Z izborom Najboljši za volanom želimo v Avto-moto zvezi Slovenije mlade voznike in voznice spodbuditi, da o vožnji avtomobila razmišljajo, da se zavedajo nevarnosti in pasti vožnje ter da se znajo izogniti nevarnostim. Radi bi jih tudi spodbudili, da bodo svoje znanje prenašali naprej in ozaveščali svoje vrstnike. Z izborom želimo izboljšati vozniško in tehnično kulturo med mladimi - in tudi tako v prihodnosti zagotoviti varnejše slovenske ceste", je ob začetku izbora izpostavil generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Robert Štaba, ki je še poudaril, da je ta projekt del širše in globalne zaveze FIA, ki spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest. Aktivnosti so tudi del programa Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020, ki potekajo pod okriljem Organizacije združenih narodov.

Naslov Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije je že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se bo lahko zmagovalec oziroma zmagovalka upravičeno pohvalil, da je najboljši mladi voznik pri nas. Z naslovom bo postal tudi mladi ambasador varne vožnje AMZS in Avto-moto zvezi Slovenije pomagal pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila. A kot najboljši si za svoj trud zasluži še več, zato zmagovalca čaka zanimiva nagrada.


Več informacij najdete na spletni strani www.najboljsizavolanom.si

FBboost-A2