Sorodne objave

 

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani danes svoja vrata odpira 24. avtomobilski salon Slovenije, na katerem svoja vozila, delo in opremo predstavlja tudi policija. Naš razstavni prostor lahko obiščete vse do 2. aprila.

IMG 0586

Na razstavnem prostoru policije vam bomo pomagali do varnejše udeležbe v prometu.


Policisti bomo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa in AMZS pozornost posvetili predvsem varnosti v cestnem prometu. Svoje spretnosti lahko preizkusite na simulatorju vožnje osebnega vozila, s "pijanimi očali" lahko preverite, ali lahko hodite po ravni črti, če ste pod vplivom alkohola, na tehtnicah za merjenje t. i. naletne teže pa preverite, kakšna bi bila vaša teža pri trku ob določeni hitrosti. Presenečeni boste ugotovili, da se tudi manjši predmeti, če niso ustrezno zavarovani, lahko spremenijo v prave "izstrelke", ki lahko ogrozijo vse potnike v vozilu.

IMG 0609

Ali veste, kakšna je vaša naletna teža pri trku, ki se zgodi pri 30 km/h?

IMG 0723

Na simulatorju vožnje z osebnim vozilom smo se preizkusili tudi policisti.


Med najbolj atraktivne simulatorje sodi t. i. prevračalnik, v katerem boste pod budnim očesom inštruktorja preverili, kaj se zgodi s potniki ob prevračanju vozila in kako lahko poskrbite za svojo varnost tudi v takšnih primerih.

IMG 0896

Kako se rešite iz vozila, ki se je ob nesreči obrnilo na streho?


Za motoriste pa smo pripravili prav posebno nagradno igro. Če pravilno izpolnite vprašalnik, boste morda z malo sreče dobili priložnost, da se v Policijski akademiji usposabljate za varnejšo vožnjo. Policijski inštruktorji bodo za vas organizirali trening varne vožnje in vam tako pomagali, da motoristično sezono začnete bolje psihofizično pripravljeni.

IMG 0556

Na razstavnem prostoru policije si lahko ogledate tudi veliko tehnične opreme, npr. novo vozilo Specializirane enote za nadzor prometa, terensko vozilo posebne policijske enote in novo motorno kolo. Policisti Specializirane enote za nadzor prometa vam bodo poleg vozil predstavili tudi opremo, ki jo uporabljajo, tj. laserski merilnik hitrosti in varnostne razdalje, t. i. stinger in terminator, alkoskop, test za droge, triopan znak itd.), obenem pa vam bodo tudi svetovali, kako najbolje poskrbite za svojo varno udeležbo v prometu.

IMG 0934

Tam bosta tudi kriminalista, specializirana za tatvine vozil, ki vam bosta pokazala orodje, s katerim nepridipravi vlamljajo v vozila, ter svetovala, kako svoje jeklene konjičke zaščitite pred vlomi in tatvinami.

IMG 0989

Na ogled smo postavili tudi popolnoma restavrirano vozilo nekdanje milice, legendarni Yugo 55. Poleg njega sedi "pravi" miličnik, s polno opremo za "lovljenje" prehitrih voznikov. Ob sebi  ima namreč kar dva radarja - enega najstarejših, znamke Iskra, ki je bil v uporabi med letoma 1971 in 1977, izmeril pa je lahko hitrost med 35km/h in 150 km/h, ter slavno Multanovo, prepoznavno po svoji velikosti. Merilniki hitrosti namreč letos slavijo svojo 70. obletnico, slovenska policija pa jih uporablja že od 60-ih let dalje.

IMG 0669

Avtomobilski salon bo odprt od 27. marca do 2. aprila.


Vabljeni, da nas obiščete!