Sorodne objave

 

V Kongresnem centru Brdo, Predoslje, se je danes, 6. aprila 2017, pod naslovom V imenu otroka začel dvodnevni posvet na temo problematike poznavanja otroka za kvalitetnejšo obravnavo v postopkih, ki ga organizirata Policija in Društvo državnih tožilcev Slovenije v sodelovanju s Centrom za izobraževanje v pravosodju.

Tudi letošnji posvet, sicer že šestnajsti, je vsebinsko bogat in raznolik, rdeča nit pa je forenzični intervju z otrokom in zbiranje obvestil od njega ter komunikacija.

IMG 2741

Posvet sta odprli namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar in predsednica Društva državnih tožilcev Slovenije Mirjam Kline. Mag. Tatjana Bobnar je poudarila: "Ob tem je najbolj pomembno, da delamo vsi skupaj z roko v roki, v imenu otroka. /…/ Strokovnjaki moramo ohranjati bistvo svojega dela do zaščite, varstva, oskrbe in vzgoje otrok z najvišjo možno mero etične velikosti in širine."

Zvočni posnetek pozdravnega nagovora mag. Tatjane Bobnar (mp3)  

Zvočni posnetek pozdravnega nagovora Mirjam Kline (mp3)  

IMG 2866

IMG 2763

Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka se v tem obdobju zagotavlja prihodnost bodočih generacij. "Veseli me, da se pogovarjamo o strokovnih standardih in ni v ospredju zgolj normativa, sistemski okvirji. /…/ Veliko se je spremenilo v teh letih. Namesto zgolj z družino se zdaj ukvarjamo z veliko širšo mrežo ogroženosti, tj. spletno okolje. Brez ustreznih orodij za nadzor deviantnih dejanj ni mogoče zaščititi otrok. Virtualna realnost je del vsakdanjika."

Dejal je tudi, da smo lahko ponosni na razvoj stroke; da je bilo veliko storjenega, ogromno pa nas še čaka.

IMG 2864Zvočni posnetek nagovora Marjana Fanka (mp3) 


Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je dejal, da ima vsak otrok pravico odraščati v brezskrbnem otroštvu. "Na žalost pa so nekateri otroci ravno znotraj družine, kjer bi se morali počutiti varno in ljubljeno, izpostavljeni različnim oblikam nasilja. Vojno nasilje in tudi podnebne spremembe ter posledično revščina in neperspektivnost, politična in varnostna nestabilnost v domačih državah botrujejo njihovi vse prej kot lahki odločitvi, da odidejo. /…/

Otroci in mladostniki, ki so zatočišče našli v Sloveniji, imajo vsak svojo specifično in povečini žalostno zgodbo. Če jih prepustimo samim sebi, če jim ne pokažemo prave poti, vlijemo ponovnega zaupanja v svet in ljudi, bi lahko v tej svoji prepuščenosti postali lahka tarča različnih skrajnosti in stranpoti, tudi radikalizacije. Zato je naloga nas vseh in še posebej strokovnih služb, da storimo vse, da se ti otroci pri nas počutijo varne in sprejete."

IMG 2884

Zvočni posnetek nagovora Boštjana Šefica (mp3) 

IMG 2754

Današnjega odprtja so se udeležili tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer in generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer ter pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije mag. Boštjan Lindav.

Zvočni posnetek nagovora Vlaste Nussdorfer (mp3) 

Zvočni posnetek nagovora dr. Zvonka Fišerja (mp3) 

IMG 2880

Po odprtju sta strokovni posvet vodili Barbara Jenkole Žigante, okrožna državna tožilka, svetnica na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem in vodja mladoletniške sekcije pri Društvu državnih tožilcev Slovenije (na fotografiji druga z desne), ter Neža Miklič, višja policijska inšpektorica in predavateljica na Policijski akademiji na Generalni policijski upravi (na fotografiji prva z desne).


Program odprtja posveta so z dvema nastopoma obogatili učenci in učenke z Osnovne šole Simona Jenka in njihova folklorna skupina Pastirček iz Kranja, ki so pod mentorstvom učiteljice Mateje Urbiha najprej zaplesali belokranjske plese, nato pa prikazali dekliško in fantovsko igro, ki se razvije v šaljivo "ohcet".

IMG 2829 IMG 2936