Sorodne objave

 

Slovenski vodniki službenih psov so se udeležili strokovne delavnice agencije Frontex, ki je bila med 8. in 13. junijem 2010 v Sibiu v Romuniji. Kolegom iz 28 držav so predstavili delo s službenimi psi in ponovno dokazali, da slovenski vodniki kot tudi njihovi štirinožni sodelavci po svoji usposobljenosti sodijo v sam evropski vrh.

276

 Ekipa slovenske policije


Ekipo slovenske policije so sestavljali: glavni koordinator za področje službenih živali v slovenski policiji Adil Huselja, ki je bil vodja ekipe, sicer pa je član ekspertne skupine agencije Frontex za področje dela vodnikov službenih psov; vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek, inštruktor v Oddelku za šolanje službenih psov Marko Štritof; vodnica službenega psa iz Policijske postaje vodnikov službenih psov Ljubljana Darja Zgonc z belgijskim ovčarjem Jackom in vodnik službenega psa iz Enote vodnikov službenih psov Policijske uprave Nova Gorica Adrijan Kofol, ki se je delavnice udeležil s kar dvema službenima psoma - belgijskim ovčarjem Argos-Gustl in nemško terierko Cera-Shelly.

227

 Kljub visokim temperaturam se je bilo treba pred delom dobro ogreti.


Delavnice, ki je potekala v centru za šolanje službenih psov romunske policije v Sibiu, so se udeležili predstavniki 23 policij držav članic Evropske unije ter Hrvaške, Srbije, Makedonije, Albanije, Moldavije in Belorusije.

129

Delavnice so potekale v štirih sklopih:

  • uporaba službenega psa kot oblika prisilnega sredstva
  • sledenje in odkrivanje oseb
  • odkrivanje prepovedanih drog
  • odkrivanje eksplozivov

V vsakem sklopu so udeleženci skladno s skupnimi standardi preverjali usposobljenost tako vodnikov kot službenih psov. Zadnji dan pa so vodniki in njihovo štirinožni prijatelji prikazali praktično uporabnost takšnega tandema. Ekipa slovenskih policistov je predstavila uporabo službenih psov z nagobčnikom pri ustavljanju bežečih oseb, obrambo brez nagobčnika in odkrivanje prepovedanih drog pri preiskavi osebe.

291

 Vodnica Darja Zgonc s službenim psom Jackom je bila ena izmed treh vodnic na delavnici. Z Jackom sta pokazala, da sta dobro izurjen tandem, ki lahko učinkovito opravlja policijske naloge.

161

Slovenska vodnica in njen štirinožni sodelavec v akciji


Vsi člani slovenske ekipe so pokazali odlično usposobljenost in visoko strokovno raven, še posebej vodnica in vodnik, ki sta z zanimivim in atraktivnim prikazom požela navdušenje tako med gledalci kot tudi stanovskimi kolegi.

na stopnicah

 Službeni pes mora pokazati odločnost tudi na stopnicah.


Delavnico je vodil vodja projekta Radu Constantin Anton, vlogo glavnega koordinatorja pa je prevzel Viorel Porosanu. Svoje delo sta opravila več kot odlično, saj je bila organizacija takšnega dogodka izjemno zahtevna zaradi velikega števila udeležencev. Poleg tega je bilo treba upoštevati visoke kinološke standarde pri zagotavljanju ustreznih pogojev za transport in oskrbo psov ter poskrbeti za nemoten potek delavnic in treningov na različnih lokacijah. 

Kofol

Shelly išče vzorec hašiša na markerju.


Prvi dan konference je bila v mestni hiši v Sibiu slovesnost ob uradni izdaji novega priročnika, ki predstavlja skupne standarde za usposabljanje vodnikov službenih psov evropskih policij. Radu Constantin Anton je ob tej priložnosti predstavil celoten projekt in vsem predstavnikom izročil po en izvod priročnika v angleškem in v nacionalnih jezikih. Po uradnem delu so romunski inštruktorji in vodniki v centru mesta pripravili praktičen prikaz vseh področij šolanja in uporabe službenih psov.

065

Romunski policisti so v centru mesta radovednim gledalcem pokazali, kaj zmorejo njihovi štirinožni partnerji.


Zaradi visokih temperatur, ki so se gibale med 35 in 40 stopinjami, je bilo sodelovanje na takšni delavnici še posebej naporno. Kljub temu so slovenski policisti ohranili visoko motivacijo od začetka do konca obiska. Delavnica v romunskem Sibiu je bila tudi prva tovrstna delavnica, na kateri so skladno s skupnimi standardi, ki jih predpisuje novi priročnik, poleg usposobljenosti (brez tekmovalnega dela) primerjali tudi različne tehnike uporabe dela s službenimi psi. Predvsem pa je bila to odlična priložnost za izmenjavo izkušenj in sklepanje novih poznanstev in prijateljstev med kolegi iz različnih držav.

Skupinska

 Člani slovenske ekipe skupaj s predstavniki Hrvaške, Srbije in Makedonije, s katerimi so pripravili zaključno vajo.


Več o delu slovenskih vodnikov in službenih psov