Sorodne objave

 

Slovenska policija je v Makedonijo napotila že šestnajsto skupino policistov. Med 31. majem in 30. junijem 2017 bo za izvajanje skupnega nadzora pri prehajanju državne meje na makedonskem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov skrbelo tudi šest policistov iz Slovenije.

IMG 1040

Tam bodo naloge opravljali policisti Boštjan Žula iz Policijske postaje Žalec (Policijska uprava Celje), Borut Horvat iz Policijske postaje Lendava (PU Murska Sobota), Boris Josipović iz Specializirane enote za nadzor državne meje na Upravi uniformirane policije, Livio Perger iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana, Damjan Horvat iz Policijske postaje Koper (PU Koper) in Samo Vesel iz Policijske postaje Cerknica (PU Ljubljana).

IMG 1024

Dan pred odhodom sta jih sprejela Tomaž Pečjak, vodja Službe generalnega direktorja policije, in Marko Gašperlin, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi. Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije in Darjo Cizel iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije sta policistom predstavila njihovo delo in naloge v misiji. Sanja Potušek iz Uprave uniformirane policije, ki je bila v Makedoniji s petnajsto skupino policistov, pa jim je predstavila svoje izkušnje s terena in tamkajšnje razmere.

IMG 7522

Slovenski policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven mejnega prehoda na zeleni meji. Po potrebi pa bodo pomagali makedonskim policistom tudi v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre - Gevgelija). Naloge bodo izvajali v delovni policijski uniformi in uporabljali bodo službena vozila ter opremo.

IMG 1033

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi