Sorodne objave

 

Z velikim finalnim tekmovanjem se je zaključil izbor Najboljši za volanom, v katerem je Avto-moto zveza Slovenije pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA in v sodelovanju s Policijo, z Rdečim križem Slovenije, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo in drugimi partnerji, izbirala najboljšega mladega voznika oziroma voznico. Titulo najboljši za volanom je osvojil David Sever, ki je tako postal tudi mladi AMZS ambasador varne vožnje.

PAV 9891

Najboljši za volanom je David Sever.


Projekt Najboljši za volanom je k sodelovanju privabil izjemno število mladih. V teoretičnem delu izbora na spletni strani www.najboljsizavolanom.si (ta je potekal marca), v katerem so imeli mladi vozniki in voznice z izpolnitvijo spletnega vprašalnika možnost, da si s svojim poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila priborijo vstopnico za praktični del, je bilo rešenih več kot 1500 vprašalnikov. Najboljših 100 reševalcev se je uvrstilo v polfinale ter se aprila in maja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem preizkusilo pri vajah, ki jih je AMZS zasnoval in pripravil v sodelovanju s Policijo in z Rdečim križem Slovenije. Kombinacija teoretičnega in praktičnega dela je zagotovila, da se je v veliki finale uvrstilo deset voznikov s celovitim znanjem ravnanja v prometu. V zaključnem delu tekmovanja pa so pri petih vajah še enkrat dokazali, da jih ne odlikujejo le vozniške spretnosti in poznavanje avtomobila, temveč tudi, kako je treba ukrepati v primeru prometne nesreče in znanje o nudenju prve pomoči.

PAV 9164

Zmagovalec David Sever je ob razglasitvi ostal skorajda brez besed in povedal, da zmage res ni pričakoval. Na izbor se je prijavil, ker je bil v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem že na tečaju varne vožnje. Za finale se sicer ni posebej pripravljal. "Ponovil sem le prvo pomoč, saj mi je bil tekmovalni del iz prve pomoči na polfinalu daleč najtežji," in dodal nasvet za vse mlade in tudi voznike z daljšim vozniškim stažem: "Bodite previdni na cesti in ne uporabljajte mobilnih telefonov. Predvsem pa: obnovite znanje prve pomoči, ker človek nikoli ne ve, kdaj ga bo potreboval. Mislim, da bi moral vsak, ne glede na izkušnje, pomagati ponesrečencem v prometni nesreči. Če nič drugega, lahko vsaj pristopimo do ponesrečenca, preverimo, v kakšnem stanju je, in pokličemo reševalce."

Več o tem najdete v sporočilu za javnost na spletni strani AMZS.

Foto: AMZS