Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so včeraj, 22. junija, skupaj s kriminalisti petih policijskih uprav opravili 27 hišnih preiskav zaradi suma zlorab položaja, in sicer pri 14 fizičnih in 8 pravnih osebah. Premoženjska korist, ki je nastala z navedenimi kaznivimi dejanji, je več kot 8 milijonov evrov.

Nacionalni preiskovalni urad je na podlagi sodnih odredb izvajal preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območjih policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Koper, Murska Sobota in Nova Gorica. Preiskovalci so iskali poslovne listine, elektronsko korespondenco in druge predmete zaradi utemeljitve suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na škodo gospodarske družbe z območja Policijske uprave Maribor ter kaznivega dejana goljufije na škodo gospodarske družbe z območja Policijske uprave Celje. 

Preiskovalci sumijo, da so odgovorne osebe posameznih gospodarskih družb od leta 2007 do 2014 izvedle več škodljivih poslov na škodo družb, ki so jih vodile. Premoženjska korist, ki je nastala z navedenimi kaznivimi dejanji, znaša preko 8 milijonov evrov.

Predkazenski postopek poteka zoper 16 osumljenih oseb, včerajšnja preiskovalna dejanja pa so preiskovalci opravljali pri 14 fizičnih osebah in 8 pravnih osebah na 27 različnih lokacijah, in sicer 16 na domačih naslovih in 11 na naslovih pravnih oseb, pri 2 pravnih osebah pa so zasegli dokumentacijo na podlagi sodne odredbe.

Včeraj ni bila nobena oseba pridržana, ker za to ni bilo podanih zakonskih razlogov.

Pri izvajanju včerajšnjih operativnih aktivnosti je sodelovalo 108 preiskovalcev NPU in kriminalistov posameznih policijskih uprav.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

V nadaljevanju bodo preiskovalci pregledali in analizirali vso zaseženo gradivo (poslovne listine, beležke, elektronsko korespondenco itd.), opravili bodo dodatna zbiranja obvestil in potrebna zaslišanja ter v skladu z določili 148. člena Zakona o kazenskem postopku ustrezno obvestili pristojno državno tožilstvo.