Sorodne objave

 

V okviru pomoči pri upravljanju s povečanimi migracijskimi tokovi bo jutri, 5. julija 2017, v Makedonijo odšla 17. skupina slovenskih policistov.

Slovenska policija bo na ozemlje Republike Makedonije do 4. avgusta 2017 napotila šest policistov za izvajanje skupnega nadzora nad  prehajanjem makedonske državne meje.

IMG 3813

Naloge v Republiki Makedoniji bodo opravljali Stanislav Tekavčič iz Policijske postaje Novo mesto, Uroš Piskar iz Policijske postaje Ljubljana Moste, Jože Hozjan iz Policijske postaje Lendava, Aleksander Salmič iz Policijske postaje za izravnalne ukrepe Celje, Marjan Berglez iz Službe uniformirane policije na Policijski upravi Nova Gorica, in Davor Jovanovič iz Postaje mejne policije Središče ob Dravi.

IMG 3756

IMG 3791

Dan pred odhodom jih je sprejel namestnik generalnega direktorja policije Simon Velički, ki je poudaril, da se morajo pri svojem delu zavedati, da v tujini predstavljajo slovensko policijo. Delovnemo srečanje je pripravil vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Vladimir Pocek, udeležil pa se ga je tudi Boštjan Žula, policist iz Policijske postaje Žalec, vodja šestnajste skupine policistov, ki ji je pred dnevi potekel mandat in se je že vrnila domov.

IMG 3749

Policisti bodo naloge opravljali najprej na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica. Predvidoma v drugi polovici julija pa bodo naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Medžitlija (Police Station for Border Control and Border Surveillance Medžitlija) oziroma izven območja mejnega prehoda Medžitlija, ki je južno od Bitole. Po potrebi bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre – Gevgelija). Slovenski policisti bodo naloge izvajali v delovni policijski uniformi in pri tem uporabljali službena vozila ter opremo.

IMG 3782

Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov so podrobneje opredeljene v protokolu (s spremembami) med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi