Sorodne objave

 

V minulem vikendu sta na cestah umrla dva motorista. Tako je od začetka letošnjega leta do danes umrlo že 12 voznikov motornih koles, dva sopotnika na motornem kolesu in eden mopedist. Značilnost teh letošnjih prometnih nesreč je, da so jih v večini povzročili starejši vozniki motornih koles; nekaj med njimi tudi z zelo kratkim stažem voznika enoslednega vozila. Vse motoriste zato opozarjamo, naj bolje poskrbijo za svojo varnost v prometu. Predvsem naj bodo bolj vidni, naj drugim voznikom jasno sporočajo svoje namere in naj dosledno upoštevajo omejitve hitrosti.

Slovenske ceste tudi letos zahtevajo davek med motoristi. V letošnjem letu je umrlo že 12 voznikov motornih koles, dva sopotnika na motornem kolesu in eden mopedist (v enakem lanskem obdobju je umrlo 12 motoristov). Vzrok za nastanek prometne nesreče je bil v sedmih primerih neprilagojena hitrost, sledijo vzroki neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilna stran in smer vožnje ter varnostna razdalja. Ponovno se potrjuje dejstvo, da so motoristi ena izmed najbolj ogroženih skupin udeležencev v cestnem prometu.

Značilnost letošnjih prometnih nesreč je tudi ta, da so jih v večini povzročil starejši vozniki motornih koles. Kar osem voznikov enoslednih vozil, ki so umrli v prometni nesreči, je namreč starejših od 50 let, eden pa je bil star 49 let. Nekaj med njimi je bilo tudi voznikov zelo kratkim stažem voznika enoslednega vozila. To pomeni, da so šele pred kratkim opravili vozniški izpit kategorije A ali pa da so izpit za kategorijo A opravili v mladosti, potem pa dolgo niso vozili enoslednega vozila. 

Dejstvo je, da je na cestah vse več motorjev in mopedov. Med motoristi so tako ljubitelji težkih motorjev kot tisti, ki se vsak dan z mopedom vozijo v šolo in službo. V primerjavi z avtomobili so motorji in mopedi manj stabilni, manj vidni, voznika manj zaščitijo. Odstotek nesreč, ki se končajo s smrtjo ali hudimi poškodbami udeležencev, je med motoristi nesorazmerno velik.

Policisti opozarjamo, da je eden najpomembnejših dejavnikov varnosti voznikov motornih koles in drugih dvokoles vidnost! Vozniki motornih koles se morajo zavedati, da so v prometu manj vidni. Za svojo varnost lahko poskrbijo tudi tako, da so bolj vidni, da zelo jasno sporočijo, kaj nameravajo narediti, in da upoštevajo omejitve hitrosti, saj drugi udeleženci v prometu ocenjujejo prometne razmere na podlagi pričakovanih hitrosti drugih udeležencev.

Bolj pozorni pa moramo biti v tem času na motoriste in ostale voznike enoslednih vozil tudi drugi udeleženci v cestnem prometu.

Preventivni nasveti policistov:

Oglejte si tudi nekaj najnovejših preventivnih filmov Javne agencije RS za varnost prometa, namenjenih motoristom: