Sorodne objave

 

V Makedoniji je med 26. in 29. junijem 2017 potekala prva faza procesa krepitve zmogljivosti na področju finančnih preiskav in odvzemov protipravne premoženjske koristi in premoženja nezakonitega izvora. Gre za dvoletni projekt (2017-2018), pri katerem sodelujejo tudi predstavniki slovenske policije.

Macedonia fin investigations1

Tako na dvodnevni delavnici kot pri enodnevnem individualnem svetovanju so sodelovali predstavniki makedonskih institucij: tamkajšnjega notranjega ministrstva oziroma policije, carinske uprave, finančne policije, uprave za preprečevanja pranja denarja in uprave za javne prihodke. Predstavniki Makedonije in Slovenije so si izmenjali izkušnje in ugotavljali razlike ter z razlikami povezane prednosti in slabosti, ki se pojavljajo pri finančnih preiskavah. Pri obravnavi možnih orodij za učinkovitejše preprečevanje organiziranega kriminala in korupcije in nadgradnjo sistema za odvzem nezakonito pridobljene premoženjske koristi v okviru kazenskopravne zakonodaje so udeleženci preučevali tudi odvzem premoženja nezakonitega izvora v civilni pravdi. V diskusiji so se udeleženci strinjali, da lahko le ukrep, ki ga je možno učinkovito izvesti, storilce kaznivih dejanj in kriminalne združbe privede do sklepa, da se kriminal ne izplača.

Projekt je financiran iz sredstev Programa mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije in ga izvajajo Ministrstvo za notranje zadeve/ Policija, Specializirano državno tožilstvo in Finančna uprava Republike Slovenije pod vodstvom Centra za evropsko prihodnost.