Sorodne objave

 

Avto-moto zveza Slovenije in Policija sta na današnji novinarski konferenci v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem predstavili aktivnosti, ki jih bosta izvajali ob začetku novega šolskega leta, izpostavili pa sta tudi pomen pravilnega prevoza otrok.

V ta namen so v AMZS organizirali prilagojen tečaj varne vožnje za voznike šolskih kombijev, kjer šole te prevoze izvajajo same, z lastnimi vozili ter lastnim kadrom.

amzs prvi dan naslovna

Maskoti Anja in Zdravko bosta pred začetkom šolskega leta v križiščih ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo.
Preverite, katere kraje bosta Anja in Zdravko obiskala.

Varna pot v šolo in domov


Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog Policije. "V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa policisti ob začetku vsakega šolskega leta izvajamo ustaljene aktivnosti. S stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh prispevamo k umirjanju prometa," je dejavnost Policije v uvodu predstavil mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije. "Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov ter v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo."

i47641

Kot je še izpostavil Kapun, so ob začetku šolskega leta otroci na cestah veliko pogosteje, kot med počitnicami, med njimi tudi prvošolci. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je zato izjemno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti na druge učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani ter posledično manj pozorni. "Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je zato ena najpomembnejših nalog policije. Vozniki, poskrbimo, da bodo naši otroci na svoji šolski poti varni!", je eno ključnih sporočil Policije, ob čemer je Kapun še dodal: "Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato smo za njihovo varnost dolžni skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu."


Za večjo varnost otrok policisti svetujemo staršem:

  • V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.
  • Tudi sami se vedno pripnite.


Drugim voznikom pa:

  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni.
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje.
  • Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. na ulicah, na parkiriščih ...).


Kot je povedal mag. Jure Kostanjšek, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, bodo v AMZS tudi letos v sodelovanju z avto-moto društvi in s policijo v dneh pred začetkom šole opozarjali, da se otroci vračajo na šolske poti. "AMZS maskoti Anja in Zdravko bosta z avto-moto društvi v Dravogradu, Hočah, Izlakah, Kopru, Lukovici, Markovcih, Piranu, Slovenski Bistrici in Šenčurju na prehodih za pešce ob šolah voznike opozarjali, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo, 1. septembra pa bodo s sloganom Še 365 dni poudarili, da imajo otroci pravico do prometne varnosti vse dni v letu, ne le prvih nekaj dni ob začetku pouka."

i47681

V AMZS so se pred začetkom novega šolskega leta še odločili, da za tiste šole, kjer šolske prevoze otrok izvajajo z lastnimi kadri ter lastnimi prevoznimi sredstvi, in ne s profesionalnimi vozniki prevozniških podjetij, izvedejo brezplačen prilagojen tečaj varne vožnje za voznike šolskih kombijev. V zvezi s tovrstnimi prevozi je Kostanjšek poudaril, da morajo biti otroci tudi v šolskih kombijih med prevozi pripeti z ustreznimi zadrževalnimi sistemi: "V AMZS opozarjamo na dosledno uporabo otroških varnostnih sedežev."

Kostanjšek je predstavil tudi funkcionalnost AMZS aplikacije za mobilne naprave, ki z glasovnimi opozorili opozarja na bližino šol – voznik lahko na podlagi obvestila prilagodi vožnjo, upoštevaje, da so na cesti otroci.

V nadaljevanju je AMZS inštruktor varne vožnje Rafael Pečjak predstavil program varne vožnje, ki so ga v AMZS pripravili za voznike šolskih kombijev. Pri tem je izpostavil še pomen pravilne uporabe in izbire otroškega varnostnega sedeža. "Starši naj vseskozi, že od otrokovega najzgodnejšega obdobja, dosledno, na vseh poteh, tudi tistih najkrajših, uporabljajo otroški varnostni sedež. Naloga starša oziroma voznika je, da otroka vzgoji, da se brez varnostnega pasu oziroma če ni pripet v otroškem varnostnem sedežu, ne more voziti. Otrok tudi med vožnjo ne sme zapustiti otroškega varnostnega sedeža. Starši naj mu razložijo, zakaj mora biti pripet oziroma v sedežu, pri tem naj mu bodo zgled tudi drugi potniki v avtomobilu - tudi tisti na zadnjih sedežih. Nikakor pa otrok ne strašimo s kaznimi, ki so povezane s prekrškom. Ogromno je načinov, kako otroka prepričati, da je v vozilu pripet (eden takšnih je, da se vozila preprosto ne zažene, dokler vsi potniki, vključno z otroki, niso pripeti). Starši morajo še poskrbeti, da bo otrok v sedežu nameščen pravilno in tako, da bo sedež in sedalni položaj ustrezal njegovi velikosti in teži."

In kako izbrati sedež? "Prvi pogoj je izbira sedeža prave skupine. Priporočamo nakup v specializiranih trgovinah, kjer znajo svetovati, ob nakupu je najbolje imeti s seboj otroka - če ta ni več dojenček, ki naj preskusi sedež, če mu ustreza. Drugo pomembno merilo je namestitev otroškega sedeža v avto: zaradi različnih konfiguracij vsi otroški sedeži niso primerni za vse avte. V specializirani trgovini pomagajo pri namestitvi sedeža v avto in opozorijo na pravilno namestitev in uporabo sedeža. Pri izbiri so v pomoč tudi AMZS testi otroških varnostnih sedežev, ki jih AMZS že dve desetletji izvaja v sodelovanju z evropskimi klubi in objavlja v Motoreviji (naslednji bo objavljen v novembrski številki)."

V AMZS opozarjajo tudi na najpogostejše napake pri uporabi otroških sedežev. To so nepravilna uporaba sedeža – neupoštevanje navodil za uporabo sedeža, premalo zategnjen pas za pripenjanje otroka v sedež. Napaka je tudi to, da vozniki, ko enkrat pritrdijo otroški varnostni sedež v avtomobilski sedež, tega, ali je ta še vedno pravilno in čvrsto pripet, nato enostavno ne preverjajo več. Tako kot druge elemente na vozilu (pnevmatike, luči …) se mora tudi otroški varnostni sedež vsakič preveriti, če je še vedno čvrsto in pravilno nameščen, še posebej, ko ga uporablja otrok. Otroke je treba tudi poučiti, kako morajo v samem sedežu sedeti, kako morajo zaščitni varnostni pasovi potekati po njegovem telesu in kako so varnostni pasovi dejansko pripeti. Med vožnjo lahko nemirni otroci odpnejo varnostne pasove. Če se bo otrok zavedal, da to ni prav, bo na to tudi sam opozoril. Vozniki naj med vožnjo večkrat preverijo, ali je otrok (še vedno) pravilno pripet.


Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani AMZS.