Sorodne objave

 

Novo šolsko leto je pred vrati in to je čas, ko se na naših cestah poveča število otrok. Letos se v šolske klopi vrača 179.511 šolarjev, med njimi tudi 21.850 tistih, ki bodo v šolo stopili prvič. Zavod Varna pot je zato pomemben del svojih izobraževalno-preventivnih programov posvetil otrokom, saj so najbolj ranljiva skupina udeležencev v prometu. Ob prvi letošnji delavnici o prometni varnosti smo na današnji novinarski konferenci poudarili pomen skrbi za prometno varnost naših najmlajših.

varna potNa novinarski konferenci so spregovorili:

  • dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo
  • Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot,
  • mag. Igor Velov, direktor Javne agencije za varnost prometa
  • Robert Vehovec, Sektor prometne policije pri Generalni policijski upravi
  • Marta Novak, Zavod RS za šolstvo
  • Gregor Kosi, generalni direktor podjetja Lidl Slovenija

S praktično demonstracijo pravilnega obnašanja in ustreznega reagiranja v prometu se bodo udeleženci delavnic lahko naučili, kako zagotoviti večjo prometno varnost in kakšne posledice imajo različne situacije, kot je na primer hitrost. "Hitrost je glavni razlog za najhujše tragedije na svetovnih, evropskih in slovenskih cestah. Lahko ji rečemo prehitra vožnja ali neprilagojena hitrost glede na stanje vozišča, spretnosti voznika ali tehnične zmožnosti vozila. Še vedno pa je to hitrost. Od nas je odvisno, ali jo bomo izrabili za številne izgovore, ali jo bomo upravljali v pozitivno smer. Zato želimo otrokom, mladostnikom in tudi staršem približati odgovorno razumevanje hitrosti" je dejal Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot.

Zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh je tudi ena ključnih nalog policije. V skladu z usmeritvami na področju zagotavljanja varnosti cestnega prometa policisti ob začetku vsakega šolskega leta izvajamo ustaljene aktivnosti, s stalno navzočnostjo ob šolah in šolskih poteh pa dodatno prispevamo k umirjanju prometa. Ob tem opozarjamo, da naj bo skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti, še toliko večja. "Predvsem prvošolčki še ne poznajo vseh nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolskih poteh in v vsakdanjem prometu. Prav tako učenci, ki se po dolgih počitnicah razigrani vračajo v šolske klopi, še niso pozorni na obnašanje v prometu. Ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti ali oddaljenosti avtomobila, zato moramo za njihovo varnost poskrbeti predvsem drugi," je povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi. 

 Aktivnosti policistov ob začetku šolskega leta

Nasveti policistov za varnejšo pot v šolo in domov