Sorodne objave

 

V Sibiu v Romuniji je med 26. in 30. julijem 2010 potekal delovni sestanek članov ekspertne skupine agencije Frontex za področje dela vodnikov službenih psov.

081

 Člani ekspertne skupine z vodjo projekta Radu Constantin Antonom


Na sestanku je poleg vodje projekta Radua Constantina Antona sodelovalo še osem članov ekspertne skupine iz osmih držav. Iz slovenske policije se je sestanka udeležil Adil Huselja iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, sodelovali pa so tudi Gert Janssens iz Belgije, Michael Friisholm iz Danske, Reinhard Mending iz Nemčije, Ari Raitanen iz Finske, Tiago Pinto iz Portugalske, Viorel Porosanu iz Romunije in Faustino Contreras iz Španije.

050

043

 Delo je potekalo v dvojicah, na fotografiji Adil Huselja in Gert Janssens, ki sta pripravljala gradivo o uporabi službenega psa kot prisilno sredstvo.


Člani ekspertne skupine so v petih dneh pripravili gradivo za usposabljanje inštruktorjev, ki vsebuje tudi video gradivo. Na delavnici inštruktorjev in vodnikov službenih psov, ki je bila v začetku junija v Sibiu, so posneli postopke vodnikov s službenimi psi s področja poslušnosti, uporabe službenega psa kot prisilno sredstvo, uporabe službenega psa v povezavi s človeškim vonjem, uporabe službenega psa za odkrivanje prepovedanih drog in eksplozivov. Gradivo bo najprej predstavljeno ostalim članom ekspertne skupine ter vodjam šol za šolanje službenih psov, v nadaljevanju pa bo osnova za usposabljanje inštruktorjev za šolanje službenih psov.

047

 Delo službenega psa pri iskanju prepovedane droge (prosto iskanje) je bilo treba še dodatno posneti.

083

 Vodja projekta Radu Constantin Anton (levo) se je za dobro delo zahvalil predstavniku portugalske policije Tiagu Pintu, ki zaključuje z delom pri projektu.


Pripravljeno gradivo je v pravzaprav nadgradnja priročnika in hkrati potrditev, da priročnik ne bo ostal zgolj mrtva črka na papirju. Standardizacija postopkov pri usposabljanju ter profiliranju tako vodnikov kot službenih psov bo zagotovo pripomogla k še bolj strokovnemu delu s službenimi psi pri varovanju evropskih zunanjih meja ter zatiranju čezmejnega kriminala.

079

Pred odhodom še en pogled na čudoviti Sibiu ...