Sorodne objave

 

V Oddelku za šolanje službenih psov se je od marca do junija letos usposabljal vodnik službenega psa iz Generalnega carinskega urada Marko Medved. V carinski službi se je namreč pojavila potreba po novem vodniku in službenem psu za odkrivanje prepovedanih drog.

slika2

 Vodnik službenega psa iz Generalnega carinskega urada Marko Medved (levo), njegov novi sodelavec Jazz in inštruktor Oddelka za šolanje službenih psov Igor Parežnik


Pred začetkom so novega tečajnika sprejeli vodja Oddelka za šolanje službenih psov Marko Medvešek, namestnik vodje Andrej Muhvič, inštruktorji Marjan Levstik, Igor Parežnik in Marko Štritof.

Že zelo kmalu je inštruktor Igor Parežnik vodniku, ki je opravljal tečaj, predstavil novega štirinožnega partnerja. Nad izbiro psa, ki mu je bil dodeljen, je bil vodnik vidno navdušen. To je bil pes Jazz, pasme Parson Russell Terier.

Po enotedenskem spoznavanju in navezavi s psom so se začeli prvi treningi. Poleg neštetih vaj in preizkusov se je vodniik udeleževal tudi predavanj iz veterine, ki jih je vodil veterinar Oddelka za šolanje službenih psov mag. Rok Pelc.

Začetni treningi so bili sestavljeni tako, da je pes iskal le predmet za igranje, prepojen z njegovo slino, ki so mu ga skrivali v omare, predale, škatle, vozila itd. Ko sta z vodnikom prvo fazo vaj utrdila, so poleg predmeta za igranje dodajali še vzorce prepovedane droge, da je pes spoznal njen vonj. Po določenem času so predmet odstranili in pes je že zaznaval vzorce prepovedanih drog. Od tu naprej so treninge samo še izpopolnjevali in podaljševali čas skrivanja in iskanja skritega vzorca.

PICT0783

Ker pa štirinožni prijatelji niso kot kos opreme, ki ga lahko po napornem dnevu odložiš v kot, je bila vsak dan potrebna tudi temeljita oskrba novega sodelavca. Nekatera opravila, kot je na primer čiščenje pesjakov, so sicer manj prijetna, zato pa sta oba uživala v sprehodih, krtačenju in kopanju, štirinožni sodelavec pa se je najbolj razveselil hranjenja po končanem delovnem dnevu.

Konec aprila sta Marko in Jazz uspešno prestala vmesni preizkus, ki je bil sestavljen iz pregleda vozila, objekta (približno 20 m2) in terena (30 x 30 m). Preizkus sta opravila zelo dobro.

V drugi fazi tečaja sta opravljala preglede na objektih in terenih po Sloveniji, od skladišč kave v luki Koper, gledališča v Sežani, ladje v Izoli, avtomobilov, tovornjakov, travnikov, gozda itd. V tej fazi je pes spoznaval situacije, ki so podobne tistim, s katerimi se bosta po končanem tečaju srečevala na terenu.

slika1

Sledil je še zaključni preizkus, ki sta ga s štirinožnim pomočnikom junija uspešno opravila.

Ob zaključku tečaja se je Marko Medved zahvalil vsem zaposlenim v Oddelku za šolanje službenih psov, še posebej inštruktorju Igorju Parežniku, ki ga je vodil skozi celoten tečaj, mu dajal nasvete in z njim delil svoje bogato znanje o psih in njihovem delu. Medved je pohvalil delo celotnega kolektiva in dodal: "Tudi po vrnitvi na svoje delovno mestu upam, da bomo še naprej ostali v stikih in si izmenjevali izkušnje, ki bodo pripomogle k še bolj učinkovitemu opravljanju delovnih nalog."


Delo s službenimi psi

Preberite tudi: Vodnik službenega psa iz Generalnega carinskega urada in psička Adonis na šolanju v policiji