Sorodne objave

 

V slovenski policiji letos praznujemo že 60 let informatike in telekomunikacij. Od začetkov strojne obdelave podatkov leta 1957 in peščice zaposlenih na tem področju ter od pisalnih strojev in ročnega vodenja seznamov po principu luknjanja kartic pa do današnjih brezštevilnih spletnih, brezžičnih in oblačnih aplikacij je to področje policijskega dela naredilo velikanski preskok v digitalno dobo. Visoko obletnico smo slovesno obeležili 27. oktobra 2017 v Kongresnem centru Brdo.

Slovesnosti so se udeležili vabljeni gostje iz slovenske policije in drugih institucij. Slavnostni govorec je bil generalni direktor policije Marjan Fank, o delu in dosežkih Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi (UIT GPU) pa je spregovoril njegov direktor mag. Andrej Bračko.

MarjanFank

Generalni direktor policije je čestital vsem, ki so gradili informacijsko-telekomunikacijski sistem policije, in vsem, ki še danes sodelujejo pri njegovem razvoju, ter jim zaželel uspešno delo. "Vsi ti strokovnjaki, ki bdijo nad njegovim delovanjem, so navadno nekje v ozadju in nam, uporabnikom, se zdi skoraj samoumevno, da vse deluje brezhibno. Prav pa je, da tudi oni kdaj stopijo v ospredje in da jih bolje spoznamo. Današnja priložnosti je za to kot naročena," je dejal.


Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka smo se v policiji že zgodaj zavedali koristi informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT).

Kot je poudaril, so sodelavci iz Urada za informatiko in telekomunikacije pomemben del slovenske policije, saj skrbijo za uspešno delovanje informacijsko-telekomunikacijskega sistema policije (ITSP), njegovo prilagajanje potrebam policije in stalen razvoj. Ta pa je nujen, saj se varnostni problemi vse bolj selijo v spletno okolje, zato si v teh časih ni mogoče predstavljati učinkovitega odziva nanje brez ustrezne podpore s tega področja. Priča smo čedalje večji globalizaciji sveta, povečanim migracijam, stopnjevanju terorističnih groženj in kibernetski kriminaliteti ... Prav ITSP je po Fankovem mnenju eden ključnih sistemov za uspešno odzivanje slovenske policije na te izzive in eden temeljev mednarodnega policijskega sodelovanja. Tudi Evropska unija namreč na informacijsko-komunikacijski tehnologiji gradi nove rešitve za zagotavljanje varnosti, boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu.

Ob tem je izpostavil še aktualne spremembe krovne policijske zakonodaje, ki bodo omogočile učinkovitejše izvajanje policijskih pooblastil, tudi s pomočjo novih informacijsko-komunikacijskih rešitev, pri čemer bomo morali, kot je poudaril, posebno skrb nameniti varovanju varovanih podatkov policije in zaščiti osebnih podatkov.

"Policiji in UIT izzivov gotovo ne bo zmanjkalo, s skupnimi močmi, ustreznim angažiranjem in sodelovanjem pa bomo gotovo uspešno uresničevali naše poslanstvo v korist vseh državljanov," je še dejal za konec in se pošalil: "Upam le, da naši IKT strokovnjaki ne bodo nekoč razvili kakšnega 'robocopa', ki bi pri policijskem delu nadomestil človeka."

AndrejBracko

Direktor Urada za informatiko in telekomunikacije je v svojem nagovoru posebej izpostavil vlogo ljudi, IKT strokovnjakov: "Brez njih in brez ustreznih vlaganj v njihovo znanje si ni mogoče zamišljati uspešnega delovanja policije. Tega se moramo zavedati in si prizadevati za zagotovitev pogojev za pridobivanje, razvoj in zadržanje IKT strokovnjakov v Policiji."


Mag. Andrej Bračko je dejal, da za področje informacijsko-komunikacijske tehnologije še prav posebej velja rek, da je edina stalnica sprememba. Tudi minulih 10 let je po njegovih besedah zaznamoval hiter razvoj, ki je področje informacijsko-komunikacijske tehnologije bistveno spremenil. Med najpomembnejšimi dejavniki sprememb je izpostavil uporabo socialnih omrežij, ki bistveno vplivajo na celoto medčloveških odnosov. "Informacijsko-komunikacijska tehnologija nas spremlja na vsakem koraku. K temu so pripomogle mobilne komunikacije, predvsem pametni telefoni, tablice in brezžična WiFi, 4G in LTE omrežja. Prihajajo t. i. internet stvari in tehnologije 5G. Na razpolago je neskončna množica podatkov, z analizo katerih lahko pridemo do pomembnih informacij in ki nam omogočajo, da z njihovo pomočjo usmerjamo svoje delovanje in odločitve. Govorimo o t. i. velikih podatkih (big data). Tudi s pojavom t. i. računalništva v oblaku se je bistveno spremenil model zagotavljanja informacijsko-komunikacijskih storitev."

Povzel je tudi nekaj najpomembnejših informacijsko-komunikacijskih rešitev v zadnjem desetletju, od vključitve v schengenski informacijski sistem II. generacije ter povezovanja z Europolovim in Interpolovim informacijskim sistemom do sodelovanja v Prümski izmenjavi podatkov, ki je pomembno pripomogla k odkrivanju in identifikaciji storilcev kaznivih dejanj.

Kot je poudaril, poskušamo v slovenski policiji čim bolj samostojno razvijati vse najpomembnejše operativne rešitve in IKT projekte: "Glavne prednosti takšnega pristopa so zmožnost hitrega odzivanja na potrebe policije, lažje prilagajanje potrebam in pričakovanjem uporabnikov ter izgradnja celovitega, integriranega informacijsko-telekomunikacijskega sistema policije." Za konec pa je še dejal, da razvoj informacijsko-komunikacijske tehnologije prinaša tudi izzive na področju kibernetske varnosti, kjer policija nastopa v različnih vlogah, saj je zadolžena za preiskovanje kaznivih dejanj s področja kibernetskega kriminala, hkrati pa skrbi za varovanje lastnega ITSP.

oder

IgorVucko

     Za današnjo priložnost je UIT pripravil tudi dve kratki videoprestavitvi, da bi svoje delo nazorneje prikazali. Slikovni prikaz je gledalcem komentiral pomočnik direktorja Urada za informatiko in telekomunikacije mag. Igor Vučko.

orkester

NinaPuslar

 Program sta popestrila nastopa Policijskega orkestra in posebne gostje, znane slovenske pevke Nine Pušlar.

stroj

 Policijski orkester je uvodoma zaigral eno bolj znanih pesmi tanga, nato pa swingovsko obarvan venček slovenskih ljudskih pesmi in zaključil s skladbo z zgovornim naslovom The typewriter, ki je spomnila na same začetke področja informatike in telekomunikacij v policiji. Nina Pušlar pa je ob spremljavi kitarista slovesnost še polepšala stremi pozitivno obarvanimi skladbami: To mi je všeč, Za vedno in Svet je tvoj.

FR8B7425

Obiskovalcem kongresnega centra so bili v okviru današnjega praznovanja predstavljeni tudi plakati, brošura, zgibanka ter nekatere najnovejše rešitve za podporo operativnemu delu policije (aplikacija ePolicist, Mobilna mejna kontrola - Grabba, eMigrant, Travel Doc, GPS Policije, prenos slike z raznih mobilnih naprav, mobilni kombi, mobilno vozilo PROVIDA ...), ogledati pa si je bilo mogoče tudi nekaj zgodovinskih eksponatov (stari prenosni računalniki, namizni telefonski aparati, taster za Morsejevo abecedo, mobilni kovček za mikrofilmanje in naprava za branje mikrofilmov, stare radijske postaje, stara opremo za merjenje alkohola in hitrosti, stara šifrirna naprava).

Gradivo (zgibanka, brošura in plakati) je dostopno na spletnem mestu policije, vzpostavljenem ob 60-letnici ITSP:

60let-banner